Stress en Burn-out

Heb je al enige tijd wat minder fut en ben je snel prikkelbaar? Gauw zullen er reacties volgen zoals: je hebt waarschijnlijk een burn-out… maar is dit echt zo? Omdat het helaas vaker voorkomt, gaat men snel over tot het vormen van een mening. Toch is een burn-out meer dan een tijdje vermoeid of prikkelbaar zijn.

Stress, overspanning en burn-out

Het WHO omschrijft burn-out als een syndroom, waarbij een persoon moeilijkheden ervaart om met werkgerelateerde stress om te gaan. Echter, niet elke burn-out vindt zijn oorsprong op het werk. Dit laatste hebben we helaas wel gemerkt tijdens deze pandemie. Soms kan het zijn dat men in de privé levensfeer bijzonder veel stress ervaart, waardoor je op termijn ook in een burn-out kan belanden.

Chronische (negatieve) stress ligt aan de oorsprong van elke burn-out. Wanneer je maanden, zelfs jaren aan ongezonde stress onderhevig bent en niet weet hoe hier het hoofd aan te bieden, dan komt je lichaam in overspanning. Hierdoor komen verschillende stresshormonen vrij (bv. cortisol). Zolang dit een tijdelijke situatie is, kan dit geen kwaad. Maar als het lichaam steeds signalen krijgt dat het zich dient paraat te stellen voor een hevige dag, kan dit een zware impact hebben op het lichaam. Het lichaam is echter wijs! Omdat zichzelf te beschermen, gaat deze als het ware in “shut down” modus. Dit om je als het ware te verplichten om noodgedwongen rust te nemen.

Fysieke ongemakken die voortvloeien uit chronische stress kunnen enkel door een arts vast gesteld worden. Deze is het best geplaatst om te achterhalen of deze symptomen een andere oorsprong hebben of het een gevolg is van aanhoudende stress. Vaak volgt dan het advies om een tijdje op non-actief te gaan.

Photo by Kelly Repreza on Unsplash

Stress is eigen aan alle leeftijden.

Vooral de laatste jaren horen we dat jongeren in een burn-out belanden. In een maatschappij waar de prestatiedruk alsmaar toeneemt en social media je een “perfecte wereld” weerspiegeld, leggen heel wat jongeren een zware druk op zichzelf.

Zowel in Canada, Amerika, Zwitserland en Frankrijk zijn er universiteiten en hoge scholen die hun alumni tijdens hun studies begeleiden om hen weerbaarder te maken. Met de nodige aandacht voor zelfzorg alsook emotioneel en mentaal welzijn, leren studenten hoe om te gaan met examenstress maar ook tevreden leren zijn met een goed resultaat.

Maar wie kan dan in een burn-out belanden? Het gaat om mensen die zich dubbel en dik inzetten voor hun werk, gezin, familie of de maatschappij. Van geïnspireerde ondernemers, trouwe medewerkers tot mantelzorgers, het zijn die mensen die hun taak heel ernstig nemen, waarop je kan bouwen, die het onderste uit de kan halen en bovendien hun werk perfect willen uitvoeren. En dit alles gaat zo vaak ten koste van zichzelf… Zolang de balans tussen werk en privé behouden wordt en men er een gezonde levensstijl op nahoudt (sport, voeding, af en toe een pauze enzovoort) zal je lichaam beter gewapend zijn tegen negatieve stress. Maar als men zich ten volle geeft en weinig of geen tijd voor zichzelf neemt, verhoogt men de kans op een burn-out.

Terug op je plooien komen

Hoe moet het nu verder? Mogelijk geeft de arts je het advies om enkele weken rust te nemen. Ook al voelt men dat het zo niet verder kan, toch blijven er mensen gewoon verder doen alsof er niets aan de hand is. Laten we even de vergelijking maken met de motor van een wagen, die overhit raakt. Het eerste dat je hebt te doen is de motor stilleggen en wachten dat deze voldoende afkoelt. Zou je je wagen vroegtijdig heropstarten, dan weet je dat er een grote kans is dat deze behoorlijk wat schade zal oplopen. Het is niet veel anders met je lichaam…

Tijd dus om die overhitte motor te laten afkoelen!

Aan de slag met een burn-out coach

Herstellen van een burn-out vraagt om een duurzame en kwalitatieve begeleiding. Niet elke coach, therapeut of psycholoog is een burn-out coach.

Een erkende Stress & Burn-Out coach weet perfect hoe je hierin te begeleiden. Met kleine stapjes, wordt er sessie na sessie bekeken hoe het met je gaat en bepaal je samen wat je volgende stappen zijn. Eens je terug wat veerkracht hebt is er ruimte om in te zoomen op je stressoren. Dit zijn karaktereigenschappen die, indien deze in overdrive gaan, je stress kunnen bezorgen.

Stress & Burn-Out
Photo by Erriko Boccia on Unsplash

Wanneer je inzicht krijgt wat jouw stressoren zijn, ga je beter begrijpen wat je tot een burn-out gebracht heeft. Dit is het punt waarop je leert om op een gezonde manier om te gaan met zaken die jouw stress-triggers zijn.

Wil je beter leren om te gaan met stress en je beter leren te wapenen tegen je energievreters? Als erkende Stress & Burn-Out Coach, hecht ik bijzonder veel waarde aan jouw welzijn en veerkracht. Wanneer jouw leven terug in balans komt, ben je een geschenk voor jezelf én voor je omgeving. Laten we samen ontdekken hoe dit voor jou werken kan!

#stress #burnoutcoach #veerkracht