balloon happy birthday
Wanneer we de kaap van 30, 40 en 50 jaar bereiken, kan dit al eens mixed feelings geven. Een jaartje ouder worden gaat vaak samen met behoorlijk wat innerlijke onrust.

Hip, hip, hoera! Een jaartje ouder!

Of we het nu leuk vinden of niet, ouder worden is iets dat onvermijdelijk is. Het hoort nu eenmaal bij het leven. Jarig worden vinden we doorgaans leuk. Die ene dag ben jij de ster en geniet je van extra veel aandacht. Dat is het leuke aan jarig zijn… en toch, hoe ouder we worden, hoe minder we dit leuk vinden. Maar waar komen deze gevoelens en gedachten vandaan? In deze blog ontdek je waar deze angst vandaan komt en deel ik 5 tips om met een brede glimlach een nieuw levensjaar te omarmen!

Waarom we ouder worden niet altijd even leuk vinden

Er zijn heel wat redenen waarom we het niet zo leuk vinden als er een jaartje bijkomt. Waar komen ze vandaan en hoe kunnen we hier anders naar te kijken?

1. Zicht-en voelbare fysieke veranderingen

Hoe ouder we worden, hoe meer je dit kan zien én voelen. Denk maar aan de tijd die je nodig had in je twintiger jaren om te herstellen van een nachtje stappen en hoe dit voelt als je voorbij de 40 bent. Maar ook de fysieke verandering van het lichaam: het krijgen van grijze haren, rimpels, minder elastisch huid, kilootjes die er minder snel af lijken te gaan…

2. Nostalgische gevoelens

Naarmate je aandacht begint te geven aan de fysieke veranderingen, ontstaat er (wat niet onlogisch is) een verlangen om terug de uitstraling en vitaliteit te hebben van de jongere versie van wie je nu bent. Grappig genoeg, toen je 39 was dacht je misschien “oh, zag ik er maar terug uit zoals ik er op mijn 32ste uit zag” en wanneer je richting 50 gaat, verlang je stiekem terug naar de 39-jarige versie van jezelf.

3. Mentale en cognitieve verandering

Zelf merk ik hoe pittig ik het vind om snel iets uit het hoofd te rekenen… logisch, ik heb dit in ruim 35 jaar niet meer hoeven te doen. We merken dat deze soort van cognitieve oefeningen wel van ons vragen. Daarnaast lijkt het alsof we steeds meer vergeetachtig worden.

4. Sociale verwachtingen en stereotypen

Er zijn tal van stereotypen die er door de jaren heen gevormd werden over “oudere mensen”. Magazines en communities voor 50-plussers richting zich heel specifiek tot een bepaalde leeftijdsgroep. Aan de ene kant omdat heel wat activiteiten niet meer voloen aan de interesses van deze leeftijdsgroep, anderzijds gaat men ervan uit dat eens je die leeftijd hebt, dat je je anders gaat gedragen.

Zelf ben ik 54 op het moment dat ik deze blog schrijf en eerlijk gezegd, heb ik nul interesse in dit soort van magazines noch vind ik mezelf niet passen in deze leeftijdsgroep. Mogelijks omdat ik een jongere partner heb en mijn vrienden doorgaans 7 tot 10 jaar jonger zijn, helpt dit me om jong van geest te blijven!

5. Spijt van wat ooit had kunnen zijn

Onlangs hoorde ik in de podcast The Mindset Mentor dat heel wat mensen op het einde van hun leven spijt hebben van hoe hun leven verlopen is en de dromen die ze nooit hebben waar kunnen maken.

Zo wordt ouder worden wél fijn!

Mocht je nu denken dat ouder worden niet bepaald een pretje is… think again! Het is nooit te laat om je dromen waar te maken! Of je er nu droomt om toch nog die ene opleiding te volgen of een andere droom vorm te geven, het is mogelijk met deze tips!

Met elk levensjaar dat erbij komt, komen ook nieuwe inzichten, ontdekkingen én avonturen! Laat je verder inspireren door volgende future-proof tips!

1. Omarm een positieve mindset!

Net te verwarren met alles door een roze bril te zien, een positieve mindset gaat om het zien van kansen en opportuniteiten. In plaats van te denken wat niet meer mogelijk is, te kijken naar wat wel allemaal mogelijk is. Daarnaast vond ik nog deze leuke toevoeging, die hier niet kan ontbreken: “aging gratefully” In plaats van gracefully zoals we vaker lezen, vind ik het een meerwaarde om met dankbaar terug te kijken naar de ervaringen die we doorheen de jaren hebben opgedaan en wat we hieruit geleerd hebben.

2; Heb voldoende aandacht voor je fysieke en mentale welzijn.

Je vitaliteit en bijhorende mentale veerkracht zijn twee zaken die je je leven lang wil onderhouden. Vaak merk je dat dit op een bepaald moment in het leven wat begint af te zwakken. Toch kent zelfzorg geen leeftijdsgrens. Het is even belangrijk als je in je twintiger jaren bent als wanneer je al richting pensioenleeftijd gaat. Het zijn net die zaken die je “jong” houden.

3. Durf stereotypen en sociale verwachtingen te challengen!

Ongeacht wat je leeftijd is, bedenk dat elke leeftijd zijn charmes heeft. Je kan evenwel de leukste tijd van je leven hebben als je al ver in de 40 bent, zonder dat het daarom een midlife crisis hoeft te zijn. Zelf ben ik tot mijn 48ste naar festivals en concerten gegaan. Mijn doel: having fun! En daar staat geen leeftijd op.

Ben je 45-plus en overweeg je een carrière switch? Mogelijks denk je dat je niet meer echt relevant bent op de arbeidsmarkt of niet in aanmerking komt voor de interessante jobs. Ik kan je verzekeren – uit eigen ervaring – dat leeftijd enkel een obstakel voor je is als je dit zelf ook zo ziet!

Laat je nooit terugbrengen tot een hokje waarin anderen denken dat je hoort te zitten. In een maatschappij die streeft naar meer gelijke kansen, mag leeftijd geen obstakel zijn.

Tip: laat je geboortedatum weg op je CV. Zo zorg je ervoor dat een toekomstige werkgever je kiest voor je kwaliteiten, je kennis en expertise. De aandacht van de leeftijd wordt op deze manier weggehaald en de focus ligt op wat jij te bieden hebt!

4. All we have is now

Wat ik heel vaak merk is hoe mensen in het verleden blijven hangen. Vooral bij het verlies van een dierbare of gezondheid, neigen de meeste mensen om te blijven hangen is wat ooit was. Hoe pijnlijk het ook is en was, maar het verleden kan je niet veranderen.

Wat is er dan wel mogelijk? Eenvoudigweg, aandacht hebben voor het hier en nu. Wat kan je in het heden wel doen? Wat helpt je vooruit? Waar ga je voldoening uit halen? Door stil te staan bij deze vragen en een plan voor jezelf uit te werken, vind je terug energie om vooruit te gaan. Want stilstaan – letterlijk en figuurlijk – helpt je geen meter vooruit!

5. Ouder én (meestal) wijzer!

Men zegt al eens dat het verstand met de jaren komt. Niet dat je IQ-gewijs slimmer wordt maar je hebt doorheen de jaren geleerd om onderscheid te maken tussen wat wél en niet belangrijk is. De kunst om te leren relativeren komt wel degelijk met de jaren.

Als je merkt dat je het nog lastig vindt, stel je dan deze vraag: “hoe belangrijk is dit nog over 1 jaar?” Als het antwoord “onbelangrijk” is, dan weet je dat het niet veel van je tijd en energie hoeft te krijgen.

Mijn persoonlijke take-away

Ongeacht je leeftijd, deze blog wil je uitnodigen om je leven lang te blijven investeren in je fysieke, emotionele en mentale welzijn. Je hebt er zoveel bij te winnen!

Weet dat elke fase van het leven met zijn unieke ervaringen en opportuniteiten komt. Geniet van elk van deze mooie momenten, omarm ze en laat het een vruchtbare bodem zijn voor de toekomst.

Ga door het leven met enthousiasme, erken de schoonheid van elke fase van het leven en onderschat nooit de kracht van een positieve minset! Wees mild voor je lichaam én je geest, omring je met mensen die belangrijk voor je zijn én het beste met je voor hebben. En voel je dat het je allemaal wat teveel wordt, schakel dan tijdig kwalitatieve hulp in!