Zelfzorg, ook op het werk
Stress op het werk is haast niet meer weg te denken. Of het nu gaat om werkdruk, deadlines of taken over te nemen van een collega die afwezig is, je werkomgeving kan overweldigend aanvoelen. Gek genoeg denken we dat indien we een tandje bijsteken we meer gedaan krijgen. Wanneer dit sporadisch gebeurd kan dit een positieve adrenaline rush geven. Echter, als het een gewoonte wordt zal je merken dat je energie sterk daalt en het werk als bijzonder zwaar kan ervaren worden.
Bestaat er een geheime formule om alle ballen in de lucht te houden?
Perspectief
Laten we realistisch zijn: de werkdruk zal niet van de ene op de andere dag verdwijnen. Je kan van baan of dienst veranderen, er zullen altijd wel nieuwe uitdagingen zijn die als spannend ervaren worden. Hoe kan je jezelf dan weerbaarder maken? Wel, alles begint met de manier waarop je naar de zaken kijkt. Om de fantastische quote van Albert Einstein te citeren:
No problem can be resolved from the same level of consciousness that created it
Een beter inzicht krijgen in wat je stress bezorgt en te leren hoe hier mee om te gaan, dat is een eerste belangrijke stap!
Veerkracht
Maar wat staat veerkracht juist voor? Het is het vermogen om te weerstaan, zich aan te passen of te snel te herstellen bij verandering en/of tegenslag. Kortom, hoe je omgaat met onverwachte omstandigheden. Ook al bezit je momenteel niet deze kracht, weet dat dit perfect aangeleerd kan worden. Zo kan je leren om kansen te zien waar je vroeger enkel tegenslagen zag, met een positieve mindset naar een situatie te kijken, en te ontdekken wat voor jou helpt om beter met stress om te gaan.
Wanneer er een storm op je afkomt, zijn jouw fundamenten stevig genoeg om mee te bewegen zonder je hierin te verliezen?
Een win-win situatie
In tegenstelling wat velen denken: zelfzorg is geen techniek nog een reddingsboei. Het is een “way of life” waar jij met de nodige aandacht voor jezelf en het leren van waardevolle vaardigheden, je ontpopt tot de meest veerkrachtige versie van jezelf.
Naast een meerwaarde voor jezelf zullen ook je collega’s, familie en vrienden deze positive verandering in jou merken. En heb je een baaldag, dan zal je steeds beter weten hoe hier mee om te gaan!
Zo leer je veerkrachtig te worden
Iedereen gaat anders om met stress. De ene kan al wat meer hebben dan de andere. Naast je eigen tolerantiegrens zijn er skills die handig van pas kunnen komen. Het zijn technieken die je leren vanuit een andere invalshoek naar de situatie te kijken en te handelen, maar ook perspectief behouden en leren om je over de dingen te zetten. Met de nodige ondersteuning en voldoende oefening, kan ook jij je deze skills eigen maken.
Feedback
Feedback, indien dit op een constructieve manier gegeven worden, is een zeer waardevolle tool. Wanneer een collega, leidinggevende of een klant je wijst op iets dat misgelopen is, zal je al snel in de verdediging gaan. Voor heel wat mensen is kritiek iets heel persoonlijk. Men ervaart dit als een aanval. De reacties hierop kunnen gaan van verdedigen tot verstarren. Het is niet fijn wanneer iemand je (terecht of niet) op een aandachtspunt wijst. Maar hoe ga je hier mee om? Met verbindende communicatie, leer je je noden en wensen op een constructieve manier te uiten, zodat je samen tot een oplossing kan komen die voor beide partijen werkt.
Grenzen
Eén van de grootste uitdaging van zelfzorg op het werk en privé is het thema grenzen. Het is meer dan ja of nee kunnen zeggen, het is weten, (h)erkennen wanneer genoeg echt genoeg is. Te veel hooi op je vork nemen, nog een glaasje wijn drinken, onvoldoende nachtrust… het zijn allemaal situaties waarin men makkelijk over de persoonlijke grens heen kan gaan. Als je voor jezelf weet wat je nodig hebt, ga je beter je grenzen kunnen bewaken en aangeven.
Mindset
Belemmerende overtuigingen zijn in het bijzonder actief op de werkvloer. Gedachten zoals: ik moet, ik kan dit niet, ja maar, wat gaat men wel van me denken als… het zijn maar enkele vormen van negatieve self-talks. Het legt zo’n grote druk op het eigen kunnen en we worden er niet bepaald vrolijk van. Door te leren kijken vanuit een ander perspectief, leer je komaf te maken van je innerlijke saboteurs.
Coachen naar meer weerbaarheid
Merk je dat veerkracht niet je sterkste kant is? Laten we samen ontdekken welke stappen jij kan zetten om ten alle tijden met de nodige weerbaarheid op onverwachte omstandigheden kan reageren.
Klik hier om een gratis kennismakingsgesprek in te plannen.