Burn-out: wat is het en hoe herstel je hiervan?
Sinds 2018 herkent het WHO een burn-out als een syndroom (niet een ziekte), dat het gevolg is van het moeilijk kunnen omgaan met werkgerelateerde stress.
Toch is een burn-out niet altijd het gevolg van stress op het werk. Je kan ook stress ervaren buiten je werk, met als gevolg dat het invloed heeft op je werk. Belangrijk is dus te ontdekken wat je grootste stressbron is.
Geen burn-out zonder stress
Stress is een natuurlijke reactie van het lichaam. We ervaren het vooral bij omstandigheden die als bedreigend ervaren worden of situaties waarbij het lichaam voldoende energie nodig heeft om een taak of actie uit te voeren. Op zo’n moment gaat je lichaam stresshormonen produceren, die ervoor zorgen dat je op een gepaste manier kan reageren op wat zich voordoet.
Af en toe wat stress kan geen kwaad. Een lang periode stress ervaren, zonder de nodige ondersteuning om de stress te ontladen, kan op termijn behoorlijke gevolgen hebben. Een burn-out is het gevolg van een lichaam dat uitgeput is door langdurige blootstelling aan stress.
Vormen van stress
We maken onderscheid tussen acute stress en chronische stress.
Acute stress
Acute stress ervaren we in situaties waarbij het lichaam gedurende een korte periode zeer specifiek gaat reageren zodat je de nodige kracht of energie hebt om het hoofd te kunnen bieden aan wat zich op dat moment voordoet. Vaak gaat het om situaties die als bedreigend of bijzonder intens ervaren worden.
Een voorbeeld: je raakt betrokken in een ongeval en je lichaam gaat reageren, zodat jouw kansen op overleving maximaal zijn.
Een ander voorbeeld: je hebt een deadline. Alhoewel je al tijdig aan je project begonnen bent nadert het uur waarop deze specifieke taak of project klaar moet zijn. Je lichaam reageert met de productie van stresshormonen aan te maken, zodat je je focus kan houden én extra hard werken kan. Heel wat mensen (mezelf inbegrepen) merken dat ze in zo’n situatie beter presteren door de adrenaline rush die je in zo’n moment ervaart.
Chronische stress
In tegenstelling tot acute stress, ervaren we chronische stress gedurende een hele lange periode die je als stressvol ervaart.
Hier gaat het lichaam ook stresshormonen produceren maar het verschil is dat het hier de bedoeling is dat je langere tijd energie ervaart om het hoofd te bieden aan wat je mentaal, fysiek of zelfs emotioneel als zwaar ervaart.
Denk hierbij aan de stress die je ervaart bij een langdurige ziekte, geldproblemen, familie- of relatieproblemen, een hoge werkdruk, enzovoort. Je ervaart een situatie die niet in 1 dag opgelost geraakt.
Je lichaam treedt in actie om voldoende energie te ervaren om doorheen de dag te komen. Dit vergt ontzettend veel van je lichaam. Om je lichaam de tijd te geven om te herstellen van deze langdurige periode van stress, is het noodzakelijk om te bekijken hoe je deze stress op een gezonde manier kan ontladen zodat je lichaam goed kan blijven functioneren.
Helaas is dit het stuk waar de meerderheid van mensen die last hebben van stress, geen of te weinig aandacht voor hebben. Dit heeft als gevolg dat je lichaam doorheen de energiereserves gaat en overschakelt op overlevingsmodus. Wanneer je maanden aan een stuk op je reserves blijft teren, gaat dit ten koste van je eigen gezondheid! Het uitvallen van bepaalde functies van je lichaam ten gevolge van chronische stress is wat een burn-out is.
Duurzaam herstellen van overspanning of een burn-out.
Maanden, soms jaren, onder stress staan heeft zijn tol geeist. Je merkt dat je sneller geïrriteerd raakt door kleine dingen, je voelt je niet lekker in je vel en ook ’s nachts lijk je de rust niet te vinden die je nu zo nodig hebt. Maar jij bent een doorzetter! Je denkt: een weekendje wat minder op de agenda en ik ben terug de oude.
De nodige rust op het juiste moment kan wonderen doen. Echter, als je batterij helemaal leeg is ga je toch wat meer nodig hebben dan enkele dagen rust. Want rusten alleen lost je probleem niet op. Bij stress & burn-out coaching kijk ik samen met jou naar hoe jij stress op een fijne manier kan ontladen, wat te doen om je innerlijke batterij op te laden maar vooral, hoe je anders leert om te gaan met stressvolle situaties.
De tijd is aangebroken om door middel van met kleine maar effectieve stappen jouw veerkracht en weerbaarheid aan te sterken.
Als stress & burn-out coach ga ik voor een efficiënte én duurzame aanpak zodat jij volop kan genieten van het leven en op een vernieuwende manier leert om te gaan met stressvolle momenten… want die zullen er altijd wel in het leven zijn.
Comments are closed.