Ontdek je talenten!

Ooit dacht ik dat talenten te maken hadden met het vermogen iets artistieks te kunnen doen. Gezien ik allesbehalve toonvast zing noch voeling heb met een potlood of verfkwast, dacht ik dat talenten niet aan mij besteed waren.

Talenten vs vaardigheden

Misschien toch even beginnen met toe te lichten wat het verschil is tussen talenten en vaardigheden. Een talent is iets dat je kan, zonder dat je hiervoor specifiek een opleiding of leerperiode hebt genoten. Het is een natuurlijk gegeven, je doet het spontaan, je wordt er blij van en het geeft je energie of helpt je te ontkoppelen.

Waarin verschilt een talent dan van een vaardigheid?  Wel, je kan een aanleg hebben voor één of ander domein maar je hebt hier een vorm van leerproces bij gehad. Zo kan je een gevoel hebben voor taal, maar je hebt het aangeleerd gekregen. Dit wordt beschouwd als een vaardigheid. Echter, met woorden jongleren zonder dat dit je moeite kost, zowel in de gesproken als geschreven vorm, dat is een talent. Je doet het gewoon, op een heel spontane en natuurlijke manier.

Verborgen schatten

Talenten zijn als verborgen schatten. In 2015 kreeg ik mijn eerste inleiding tot het ontdekken van mijn talenten. Ik was er steevast van overtuigd dat ik weinig nieuws ging ontdekken. Niets was minder waar!

Er zijn talrijke methodes om je kwaliteiten en persoonlijkheid te ontdekken. Heel wat van deze testen zijn vrij algemeen en geven je een algemene indictie van hoe je als persoon bent. Zelf gebruik ik in heel wat van mijn sessies de methode van Luk Dewulf. Deze aanpak lijkt op eerste zicht eerder op het bedrijfsleven gericht maar niets is minder waar.

Het ontdekken van mijn talenten en kwaliteiten waren de springplank naar een enorme carrière switch vol onverwachte wendingen! Ik ging van een commerciële functie bij een bank naar wat men in het Engels zo mooi omschrijft als “Transformational Entrepeneur”. Dit is een verzamelnaam voor mensen die beroepshalve bezig zijn met persoonlijke groei en transformatie.

Foutenspeurneuzen, bezige bijen en kennissponsen

In de talentenmethode van Luk Dewulf wordt er gekeken naar wat jij spontaan doet of net niet doet. Uit de test bleek dat ik onder meer een kennisspons, buikdenker, ideeënfontein en groeimotor ben. Als kennisspons Ik vind het heerlijk om bij te leren en op zoek te gaan naar info. Mijn leeslijst van artikels, blogs of boeken die mijn aandacht trekken is behoorlijk lang. En ja, ik maak dus echt tijd om dit te lezen. Ik krijg er energie van, het inspireert me en helpt me om sommige van mijn blogs of podcastafleveringen te onderbouwen.

Unieke combinaties

Doorheen de verschillende vragen van deze tool, krijgen we een helder inzicht in hoe we functioneren, waar je energie uit haalt maar ook, welke talenten uit balans zijn en waardoor je mogelijks heel wat energie verliest.

Naast kennisspons ben ik ook een woordkunstenaar. Alhoewel ik nooit had stilgestaan bij het geschreven woord, heb ik me in 2018 gewaagd aan iets waar ik al lang van droomde maar nooit kon inbeelden dat ik het in me had: blogs schrijven. Inmiddels schrijf ik voor Inspirerend Leven, een Nederlands online magazine met de focus op welzijn en ben heb ik host van de podcast Rumbo Norte (en weldra ook Business Besties).

Omdat ik inmiddels al jaren met deze methode werk, heb ik ontdekt dat ik heel sterk de linken zie in tussen de verschillende talenten, hoe deze met elkaar in verbinding staan, welke talenten elkaar versterken en welke talenten zorgen dat ze minder uitgesproken zijn. Dit is wat mijn klant net als leerrijk ervaren. De puzzel wordt compleet en het vertrouwen in je eigen kunnen groeit.

Talenten op jonge leeftijd

Heb je nog jongeren in huis die weldra hogere studies gaan volgen? Praat met hen, informeer naar waar ze echt blij van worden, ongeacht of je dit nu een passende studierichting vindt of niet. Het gaat om jongeren een kans te geven om hun dromen en passies na te streven, met de waardevolle kennis van hun talenten.

In mijn geval was het duidelijk. Ik hield van boeken en sprookjes, maar ook van de natuurfenomenen, zoals bliksem of het uitbarsten van vulkanen. Ik was ook een dromer en kon me helemaal verliezen in mijn eigen denkbeeldige wereld, een storyteller avant la lettre! Op 5-jarige leeftijd entertainde ik de gasten en uitbaters van een herberg in de Provence met mijn “remake” van Roodkapje. Ik hoor hen nog zo zeggen: Allez Michou! Raconte nous l’historie du petit Chaperon Rouge! In mijn versie wat het de oma was die de wolf op at. De woordkunstenaar in mij was al op jonge leeftijd heel aanwezig.

Alles (terug) in balans

Elke talent heeft ook zo zijn uitdagingen. Zo zal een “Ja-zegger” vlot op een vraag om te helpen of een project leiden ingaan. Tegelijkertijd kan het zijn dat deze hierdoor te veel hooi op hun vork nemen. Mensen met het talent “Zichtbare presteerders” krijgen een boost van waardering en erkenning. Maar als deze erkenning uitblijft of de mensen naar wie ze opkijken hen niet steunen, dan zakt de moed hen in de schoenen en kunnen ze ontzettend gedemotiveerd raken.

Het is dus even belangrijk om te weten waar je sterk in bent als te leren hoe om te gaan met die aspecten van je persoonlijkheid die je het leven soms lastig kunnen maken.

Unlock your potential!

Wil je ontdekken welke verborgen schatten het daglicht nog niet hebben gezien of wil je een beter inzicht krijgen in hoe je van nature bent en functioneert? Boek dan een gratis kennismakingsgesprek in. Dan vertel ik je hoe het traject verloopt en wat dit je bijbrengen zal.