Ontdek je talenten!

Ooit dacht ik dat talenten te maken hadden met het vermogen iets artistieks te kunnen doen. Gezien ik allesbehalve toonvast zing noch voeling heb met een potlood of verfkwast, dacht ik dat talenten niet aan mij besteed waren.

Talenten vs vaardigheden

Misschien toch even beginnen met toe te lichten wat het verschil is tussen talenten en vaardigheden. Een talent is iets dat je kan, zonder dat je hiervoor specifiek een opleiding of leerperiode hebt genoten. Het is een natuurlijk gegeven, je doet het spontaan, wordt er blij van en het geeft je energie.

Waarin verschilt een talent dan van een vaardigheid?  Wel, je kan een aanleg hebben voor één of ander domein maar je hebt hier een vorm van leerproces bij gehad. Zo kan je een gevoel hebben voor taal, maar je hebt het aangeleerd gekregen. Dit wordt beschouwd als een vaardigheid. Echter, met woorden jongleren zonder dat dit je moeite kost, zowel in de gesproken als geschreven vorm, dat is een talent. Je doet het gewoon, op een heel spontane en natuurlijke manier.

Verborgen schatten

Talenten zijn als verborgen schatten. In 2015 kreeg ik mijn eerste inleiding tot het ontdekken van mijn talenten. Ik was er steevast van overtuigd dat ik weinig nieuws ging ontdekken. Niets was minder waar!

Er zijn talrijke methodes om talenten te ontdekken. Sommigen zijn eerder academisch, andere meer creatief, zoals een kaartenspel. Persoonlijk ben ik fan van de methode van Luk Dewulf. Deze aanpak lijkt op eerste zicht eerder op het bedrijfsleven gericht maar je kan evengoed je talenten benutten in je vrije tijd.

Het ontdekken van mijn talenten was de springplank naar een mega grote carrière switch vol onverwachte wendingen! Ik ging van een commerciële functie bij een bank naar wat men in het Engels zo mooi omschrijft als “Transformational Entrepeneur”. Dit is een verzamelnaam voor therapeuten, coaches, trainers, sprekers, en healers enzovoort.

Foutenspeurneuzen, bruggenbouwers en kennissponsen

In het boek en bijhorende kaartenspel “Ik kies voor talent” van Luk Dewulf wordt er gekeken naar waar je voorkeuren zitten. Deze tool is ideaal bij een loopbaancoaching. Bovendien kan het een waardevolle ondersteuning zijn om je talenten uit te spelen op je werk.

Uit deze analyse bleek ik een kennisspons te zijn. Ik vind het heerlijk om bij te leren en op zoek te gaan naar info. Mijn leeslijst van artikels, blogs of boeken die mijn aandacht trekken is gigantisch. En ja, ik maak dus echt tijd om dit te lezen. Ik krijg er energie van, het inspireert me en helpt me om sommige van mijn blogs te onderbouwen.

Unieke combinaties

Je kan stellen dat we 3 tot 5 verschillende talenten bezitten. Als je deze samen kan inzetten, dan kom je tot de essentie van waar jouw passie ligt. Naast kennisspons ben ik ook een woordkunstenaar. Alhoewel ik nooit had stilgestaan bij het geschreven woord, heb ik me gewaagd aan iets waar ik al lang van droom maar nooit kon inbeelden dat ik het in me had: blogs schrijven. Inmiddels schrijf ik voor Inspirerend Leven, een Nederlands online magazine met de focus op welzijn.

Talenten op jonge leeftijd

Heb je nog jongeren in huis die weldra hogere studies gaan volgen? Praat met hen, informeer naar waar ze echt blij van worden, ongeacht of je dit nu een passende studierichting vindt of niet. Het gaat om jongeren een kans te geven om hun dromen en passies na te streven, met de waardevolle kennis van hun talenten.

In mijn geval was het duidelijk. Ik hield van boeken en sprookjes, maar ook van de natuurfenomenen, zoals bliksem of het uitbarsten van vulkanen. Ik was ook een dromer en kon me helemaal verliezen in mijn eigen denkbeeldige wereld, een storyteller avant la lettre! Op 5-jarige leeftijd entertainde ik de gasten en uitbaters van een herberg in de Provence met mijn “remake” van Roodkapje. Ik hoor hen nog zo zeggen: Allez Michou! Raconte nous l’historie du petit Chaperon Rouge! In min versie wat het de oma was die de wolf op at. De woordkunstenaar in mij was al op jonge leeftijd prominent aanwezig.

Alles in balans

Ja, actief bezig zijn met je talenten geeft je bakken energie. Toch opletten dat je je grenzen niet uit het oog verliest als het om jouw talenten gaat. Heel wat mensen zijn super goed in wat ze doen, waardoor ze hun limiet makkelijk over het hoofd zien.

Elke talent heeft ook zijn uitdaging. Zo zal een “Ja-zegger” steeds heel enthousiast op elk project of voorstel ingaan. Tegelijkertijd kan het zijn dat deze hierdoor te veel hooi op zijn/haar vork neemt. Een burn-out is niet per definitie het gevolg van een slechte werksfeer of een weinig voldoening gevende baan. Het kan net zijn dat jouw talenten prominent aanwezig zijn in jouw leven en je hierdoor je grenzen over het hoofd ziet. Hier zijn het net de coping mechanismes (vaardigheden om met bepaalde situaties om te gaan) die je helpen om terug in balans te komen.

Talentenscreening

Wil je ontdekken welke verborgen schatten het daglicht nog niet hebben gezien of hoe jij je talenten beter kan leren inzetten? Boek dan via mijn facebook-pagina een online afspraak en laten we samen ontdekken wat jouw unieke potentieel is!

Heb je geen Facebook-account: klik dan hier voor alle verdere info.