Als je overtuigd bent dat zelfzorg enkel gaat om wat me-time, pauzes nemen of yoga en meditatie, dan zal deze blog je een nieuwe kijk geven op self-care.

Ik verwijs vaak naar de 5 niveau’s of dimensies van zelfzorg. Mind, body & soul zijn hierbij de meest bekende dimensies. Dit is waar het voornamelijk bij self-care gerelateerde artikels om gaat. Daarnaast heb je nog emotionele en sociale self-care. Met het immer stijgend aantal burn-outs en depressies, zijn net deze twee niveau’s van self-care zo belangrijk voor ons welbevinden.

Wat houdt social self-care dan juist in? Je weet inmiddels dat bij self-care er geen “one-size-fit-all” methode bestaat. Omdat we allemaal verschillend zijn, werken bepaalde tips voor sommige mensen wel en andere net niet. Zo heeft de ene meer nood aan menselijk contact dan de andere. Ook met +500 Facebook vrienden kan men zich alsnog bijzonder eenzaam voelen.

Maar wat als je niet onmiddellijk op zo’n hechte groep kan rekenen? Wat als je sociaal netwerk zo goed als onbestaande is? Hoe kan je ervoor zorgen dat je niet te sterk vervreemd van de buitenwereld?

Betekenisvolle contacten

Zelfzorg is ook jezelf omringen met mensen die je waardeert en bijdragen tot een vervullend leven. Niet te verwarren met je contacten op social media! Jouw sociaal netwerk zijn die personen bij wie je terecht kan wanneer je behoefte hebt om met iemand te praten, advies of hulp zoekt. Meestal richt men zich tot de partner, een ouder of een goede vriend(in).

Naast je vertrouwde cirkel is het ook mogelijk om een coach of therapeut als betekenisvolle contact te overwegen. Is het je opgevallen hoe makkelijk je een verhaal aan iemand kan vertellen met wie je geen persoonlijke band hebt? Je voelt je vrijer om openlijk te kunnen zeggen hoe je je echt voelt.

Een coach triggert je met vragen die bijdragen tot het verkrijgen van inzicht. Dit is niet altijd het geval wanneer je in gesprek gaat met iemand uit je vertrouwde omgeving. Met vragen zoals : “wat zou jij doen in mijn plaats” beperken we onszelf in het ontdekken van het potentieel dat elke situatie met zich meebrengt. En geef toe, zelf het antwoord vinden op een complexe vraag, geeft zoveel voldoening!

Samen tijd maken voor leuke dingen

Wanneer je met een vriend(in) afspreekt, is het makkelijk om enkel te praten over wat je dwars zit. Echter, als je je sociaal netwerk steeds benadert om over problemen te praten, kan je veel druk bij de andere(n) leggen. Het is waardevol om over belangrijke thema’s te kunnen praten en het is even waardevol om tijd te maken voor “fun-time”.

Tijd dus om leuke dingen te doen! Ga samen naar een theater voorstelling, volg een workshop, organiseer een leuke outdoor activiteit, een avondje gezelschapspelletjes… ideetjes genoeg! Gun jezelf om af en toe je gedachten van problemen af te wenden en bewust tijd te maken voor leuke momenten.

Uit de eenzaamheid

Misschien ben je net aan een nieuwe fase in je leven begonnen. Hoe maak je dan nieuwe waardevolle contacten? Het is niet altijd evident. Als extrovert zal je makkelijk een nieuwe sociale cirkel kunnen opbouwen maar als je een introvert bent, kan dit een hele uitdaging voor je zijn.

Vaak zoeken we het te ver als het gaat om te integreren in een nieuwe omgeving. Zo had ik een coach sessie met een dame die reeds 10 jaar in Portugal woont, ver van vrienden en familie. Initieel was haar idee om te integreren in de regio, door middel van contact met de locals. Echter, de regio waar ze woont is niet onmiddellijk een plek waar je veel locals tegenkomt. Met een community vol expats zag ze weinig kansen om hier veranderen in te brengen.

Omdat ze al zo lang in deze situatie zat, zag ze niet onmiddellijk wat haar opties waren. Ik polste naar haar hobbies. Bleek dat ze bijzonder veel van breien houdt. Ik stelde haar voor om een breiclubje op te richten met de locals. Door uitnodigingen uit te hangen op plekjes waar vooral locals komen, had ze meer kans om deze dames te kunnen bereiken. Een leuke manier om haar hobby te combineren met haar wens om de taal met locals te kunnen spreken!

Community work(s)

Niet alle contacten hoeven vriendschappen te worden. Soms kan je bijzonder veel voldoening halen uit een andere vorm van sociaal contact: vrijwilligerswerk. Zo kan je je inzetten voor een project of organisatie dat je nauw aan het hart ligt. Je ontmoet hier ook heel wat mensen. Van het opdienen van het ontbijt in een zorgcentrum, mee te helpen in een kringloopwinkel of je tijdens je vakanties je steentje bijdragen bij een NGO in het buitenland, dit is social self-care op zijn best!

Door je onbaatzuchtig in te zetten voor een nobel doel, stimuleer je je eigenwaarde. Je zelfvertrouwen groeit en je weet dat jouw input absoluut gewaardeerd wordt. Jouw bijdrage is zo belangrijk, niet alleen voor jezelf maar ook voor onze maatschappij en/of planeet. De voldoening en dankbaarheid dat je hiervoor terugkrijgt, is als een balsem voor je hart. Je kan dus perfect jezelf inzetten voor anderen en tegelijk voor jezelf zorgen!

Begin januari 2020 schreven de founding ladies van Shine (DE self-care app bij uitstek) in hun “A note from our founders

If self-care is about prioritizing, understanding and loving yourself, community care connects us to others doing the same—pushing us all forward in the process.

Mooier dan dit kan ik het niet zeggen 🙏🏻

Extra tips kan je terugvinden op de “Self-Care Toolkit“-pagina bij de inspiratiebundels.