Solo reizen: 5 voordelen van alleen reizen

Solo reizen… het is eens wat anders dan met je familie, partner of vrienden op vakantie gaan. Het is een unieke belevenis, iets dat zeker op je bucket list mag staan, een ervaring die zoveel rijker is dan jij je kan inbeelden!

In je eentje op vakantie gaan, wordt elk jaar populairder. Zo kan je met de rugzak zonder concrete plannen rondreizen of alleen op retraite gaan. In 2019 waren solo reizen hip en trendy! Maar 2020 kondigde zich helemaal anders aan dan we ons ooit konden inbeelden. Nu deze periode (gelukkig) achter ons ligt, pikken heel wat mensen hun oude plannen om er alleen op uit te trekken weer op!

5 voordelen van alleen reizen

1. Absolute Vrijheid

Dit is één van de meest waardevolle facetten van het alleen reizen: je hoeft met niets of niemand rekening te houden. Je gaat en staat waar je wilt. Ik vind het heerlijk om zelf te kunnen bepalen wanneer ik opsta en hoe ik mijn dagen zal vullen, zonder dit altijd te hoeven af te stemmen met iemand anders. Lekker lui mogen zijn zonder dat iemand je er wat over zegt, heel de dag een boek lezen of met een cocktail aan het zwembad liggen! Hoe jij je dag ook wilt vullen, jij mag het allemaal zelf bepalen!

2. Onverwachte ontmoetingen

Wanneer ik alleen reis leer ik altijd nieuwe mensen kennen. Het zijn steeds zeer boeiende en onverwachte ontmoetingen. Net omdat je alleen reist, sta je meer open om mensen te ontmoeten. Van locals tot andere solo-travellers, je komt in contact met interessante mensen. Te blenden met de locals heeft bovendien het voordeel dat je leuke plekjes zal ontdekken, die niet in één of andere reisgids staan. Zo leer je hun tradities en cultuur op een leuke manier te beleven! Geloof me, voor hen is het een eer om hun stad of regio aan jou te laten zien!

3. Geen gedoe

Tijdens een vakantie met vrienden of familie kunnen de gemoederen al wel eens oplopen. Je bent immers dag en nacht samen. Als je lang in gezelschap rondreist, kan de nood aan wat privacy of tijd alleen doorbrengen groot worden. Bovendien kan het constant rekening houden met één of meerdere mensen uitdagend zijn, vooral als de stress en/of vermoeidheid toeslaat. Voor je het weet kan een kleine spanning escaleren.

4. Ruimte voor zelfreflectie

Soms doe je er goed aan om even tijd voor jezelf te nemen in een omgeving die inspirerend voor je kan werken. Vooral tijd doorbrengen in de natuur nodigt uit tot reflectie. Het kan bijzonder helend zijn om jezelf die ruimte te geven, al je gedachten op een rijtje te zetten. Vooral als je door een moeilijke periode gaat, kan zo’n reis helend werken.

Filmtip: in de film Wild met Reese Witherspoon, ontdek je hoe alleen tijd door te brengen in de natuur helend kan zijn.

5. Leren alleen zijn

Niet iedereen kan alleen zijn. Sommige mensen vinden dit knap lastig of confronterend. Toch zit er in het alleen zijn ook een zeer dankbare opportuniteit. Wanneer je niemand hebt om raad, hulp of advies aan te vragen, leer je zelfredzaam te zijn. Het boost je zelfvertrouwen en je ontdekt dat je heel wat kan zonder hulp van anderen. In het alleen zijn schuilt nog een andere prachtige dimensie: de verbinding met jezelf en het al-één te zijn met je gedachten en emoties.

One day you will wake up and there won’t be any more time to do the things you always have wanted. Do it now! – Paulo Coelho

Zin in zo’n avontuur?

Reizen op zich is zo al verrijkend als ervaring. Het brengt je naar plekjes, dichtbij of ver weg, en steeds valt er iets te beleven. Heb je niemand om mee op vakantie te gaan of heb je nood aan tijd alleen? Maak dan nu plannen en durf die ene soloreis van je leven te maken. Het wordt een onvergetelijke ervaring!

Ligt solo reizen buiten je comfort-zone? Overweeg dan om op retraite te gaan en ontdek hoe het fijn het kan zijn om er alleen op uit te trekken.

Blog Leestip: 5 tips om rond te reizen met een beperkt budget.

Stel, je hebt tijd, zin maar geen massa’s geld om op reis te gaan… Blijf je dan thuis? Natuurlijk niet! Solo reizen hoeft niet een dure zaak te zijn! Ontdek in deze blog welke mogelijkheden er allemaal bestaan om allen rond te reizen, zonder dat je daarvoor diep in je geldbeugel hoeft te tasten!

Update: juni 2023