5 tips om rond te reizen met een klein budget

Kriebelt het bij jou om terug op avontuur te gaan, ver buiten de landsgrenzen? Heel wat mensen voelen de behoefte om weer vrij te mogen reizen. Met de rugzak rondtrekken, te blenden met andere culturen, tot jezelf komen…. Echter, rondtrekken kan best prijzig zijn. Vooral als je ver en/of lang wil rondtrekken, doe je er goed aan om een aardig spaarcentje opzij te zetten. Toch hoef je niet altijd diep in de buidel te tasten om een bijzondere ervaring buiten de landsgrenzen te kunnen beleven!

Share & Purpose Economy

Sinds de jaren 80 zien we een groeiende interesse om op jonge leeftijd een stukje van de wereld te ontdekken. Waar vroeger de opportuniteiten beperkter waren, is er nu een heel ruim aanbod om rond te reizen, te blenden met locals en afhankelijk van je interesses, jouw steentje bij te dragen. Hier is het waar de Share & Purpose Economy (deel- en doeleconomie) veel voor je kan betekenen. Vooral als je voor een langere periode wil rondtrekken, kan je je goed voorbereiden door uit te spitten wat bij je past.

5 budgetvriendelijke tips om dichtbij of ver weg te reizen en te blenden met de locals!

Heb je zin in wat anders dan het boeken van een vakantiewoning via een populaire booking- of verhuursite? Hier vind je 5 out-of-the-box manieren om de wereld rond te reizen.

1. WWOOFing

Deze hippe term staat voor World Wide Opportunities On Organic Farms. Het concept is eenvoudig: als eigenaar van een duurzaam land-, tuinbouwbedrijf of eco-retreat center, kan je vrijwilligers voor tijdelijke projecten inhuren. In ruil voor de geleverde prestaties, voorziet men maaltijden, een slaapplek en uiteraard sanitaire voorzieningen. Samenwerken in een eco-landbouwproject is arbeidsintensief maar de ervaring die je hier opdoet is uniek!

Afhankelijk waar je keuze naar toe gaat, kan je hier verschillende taken uitvoeren en leer je alles over het land te bewerken op een duurzame manier. Vooral biodynamisch tuinieren en permacultuur leren je wat de ideale momenten zijn om te zaaien, snoeien, oogsten maar ook hoe je de bodem op duurzame manier onderhoudt. Voor de iets grotere projecten is bos- en natuurbeheer ook iets dat je leren kan via een WWOOF-project.

In november 2016 ontmoette ik Mitch, een jonge Australiër. Samen met andere jongeren afkomstig uit alle hoeken van de wereld, werkte hij voor een korte periode bij Monte da Orada, een Eco Retreat Center in de provincie van Alentejo (Portugal). Naast zijn dagtaken, had hij wat vrije tijd om leuke dingen te doen. Hij kon yoga beoefenen in de prachtige yogaruimte, nam tijd om te mediteren en ging elke dag wandelen in de natuur! Twee jaar lang hopte Mitch van de ene WWOOF-opdracht naar de andere. Hij beleefde er de tijd van zijn leven!

Op de site van WWOOFing vind je alle info die je nodig hebt: van het voorbereiding van je reis tot het kiezen van bestemming en type van werk. De site is zeer goed opgebouwd en heel overzichtelijk.

2. Trusted Housesitters

Voor de dierenliefhebbers onder ons – jong en oud – is er Trusted Housesitters. Met maar liefst een 4,7 op 5 aanbeveling op TrustPilot, lijkt me dit een een absolute aanrader. Trusted Housesitters richt zich tot mensen die als dierenoppas voor een tijdje ergens gaan inwonen. Dit kan gaan van enkele dagen tot langere periodes.

Zo ontmoette ik een ouder Amerikaans koppel uit Florida. Prem, afkomstig uit Chicago, vond het fijn om de zomers in haar “hometown” door te brengen. Zo kon ze tijdens de zomer van 2019 gedurende 2 maanden als kattenoppas inwonen in een huis in Chicago. Bovendien mocht ze de auto van de vrouw des huizes tijdens hun verblijf gebruiken.  Hier heb je geen gratis maaltijden maar soms krijg je een kleine vergoeding voor je diensten als dierenoppas. Het is misschien geen luxe-hotel waar je verblijft, maar budgetgewijs kan dit wel tellen! Zeker het overwegen waard.

3. Workaway

Overweeg je om tijdelijk naar het buitenland te trekken? Of wil je graag een sabbatical inlassen en iets anders dan anders doen? Bij Workaway vind je allerlei mogelijkheden: van leerkracht, olijven plukken, helpen op een zeilboot of yacht tot duurzaam verbouwen.

Workaway gaat verder dan WWOOFing. Hier kan je naast het werken bij een land- of tuinbouwbedrijf ook een inzet vinden als keukenhulp in een gaarkeuken voor minderbedeelden, lesgeven in een schooltje, enzovoort. Elke host heeft een eigen profiel waar je de feedback van andere mensen die reeds bij hen gewerkt hebben kan checken. Indien je betaald wordt voor je bijdrage wordt dit ook duidelijk vermeld, maar let wel, dit is eerder een uitzondering.

In 2017 maakte ik kennis met Robin en Ole, de bezielers van Vida Pura in Odeceixe, Portugal. Vandaag is dit eco-project uitgegroeid tot een super mooi en zeer inspirerend retreat center, zonder hiervoor in comfort te moeten inboeten. Een retreat center runnen vraagt echter veel werk. Heel wat van de vrijwilligers die hier aan de slag zijn, vonden hun weg naar Vida Pura via Workaway.

Workaway krijgt een  mooie score op TrustPilot (4,7 op 5) dus zeker een aanrader!

4. Projects Abroad

Waar Workaway eerder beperkt is in het aanbod van NGO’s, is Project Abroad totaal gericht op het actief bijdragen tot een sociaal, maatschappelijk of milieubewust project. Er is geen talent of vaardigheid dat hier niet van pas komt! Van het internationaal stage lopen, met het gezin je vakanties doorbrengen en helpen aan een bijzonder project, deze site is meer dan enkel een leuke plek vinden in ruil voor een dak boven je hoofd.

Waar de vorige opties eerder de focus leggen op goedkoop reizen ligt hier de nadruk op betekenis- en bewustvol reizen. Toch leeft hier ook een sterk community gevoel. Zo kan je bijvoorbeeld samen met leeftijdgenoten met eenzelfde missie, rondtrekken en tevens bijdragen aan een project. Maar ook jongeren, die net afgestudeerd zijn kunnen bij Project Abroad een stageplek vinden in het buitenland. Naast dat dit zo veel impact zal maken op hun resumé, is dit een ervaring die hen voor de rest van hun leven zal bijblijven.

Vooral wie zoekend is naar zingeving in het leven, zal hier zeker een project vinden dat bij hen past. Ook hier weer een mooie score van 4,4 op 5 bij Trustpilot al zijn de laatste recensies niet zo positief. Gelet op de goede werking in het verleden denk ik wel dat we deze organisatie het voordeel van de twijfel mogen geven.

5. Digital Nomad Lifestyle

In tijden waar internet niet meer weg te denken is uit ons leven, zijn er heel wat carrière mogelijkheden waar de enige vereiste, een goede internetverbinding is. Beeld je in: werken vanuit een hippe hotspot in het hartje van een metropool of gewoon op een terras met uitzicht op de meest adembenemende zonsondergang… Als dit je aanspreekt, dan is de Digital Nomad lifestyle iets voor jou!

Als Digital Nomad ga je aan de slag als freelancer – niet als vrijwilliger. Combineer dit  met een Trusted Housesitter, et voilà, geld verdienen en gratis verblijf! Dat is een prima manier om een aardig centje te sparen en te genieten van een leven in het buitenland.

Hier enkele websites waar je als freelancer opportuniteiten kan vinden: Upwork, Remote OK (vooral voor IT-jobs) en Jobspresso 

Filmtip: de docu-film Expedition Happiness (beschikbaar op Netflix) is een ontroerend verhaal van een Duits jong koppel, dat een Amerikaanse schoolbus ombouwde tot een hippe camper. Samen met Rudi, hun geliefde viervoeter, trokken ze richting Canada, om dan verder via Seattle teug de kustweg aan de Stille Oceaan te volgen tot Zuid Amerika. Hoe dit verloopt, ontdek je in deze docu-film. Wie talent en passie heeft voor muziek, fotografie, en/of film raakt zeker geïnspireerd door dit prachtig verhaal.

Ratings TrustedPilot: Maart 2021

Credits: Photo by Taryn Elliott from Pexels