Zo eenvoudig kan zelfzorg zijn!
Wie denkt dat self-care tijdrovend of te ingewikkeld is, think again! Er zijn tal van kleine én doeltreffende acties die je doorheen de dag kan toepassen en die 100% bijdragen aan jouw welzijn.

Alhoewel heel wat glossy magazines self-care associëren met dure verzorgingsproducten, heb ik daar zo mijn eigen mening over. Ja, je mag uiteraard aandacht besteden (graag zelfs) aan je uiterlijk en lichaam, zolang je het doet vanuit de juiste intentie. En die intentie is “ik ben het waard om goed voor mezelf te zorgen”.

Zelfzorg is een nieuwe levensvisie waarin je groeit. Het vraagt tijd om je oude gewoontes om te polen naar nieuwe acties of vaardigheden die je beter dienen. Wil je deze zomer chill en relaxed zijn? Met deze gouden tips ben jij de rust zelve!

5 Easy Peasy Self-Care tips

1. Ontspan je schouders

Maanden thuiswerk hebben hun tol geëist. Naast een slechte houding en extra uren achter je thuiswerkplek, voel je mogelijks wat meer pijn of stijfheid in je schouders. In afwachting van je afspraak bij een kiné of osteopaat, kan deze korte oefening alvast wat spanning van je schouders halen!

Of je nu achter je laptop zit, in de auto of op stap bent, deze lichte beweging is heel makkelijk toe te passen. Beweeg je schouders 5 maal zachtjes in een voorwaartse beweging. Nu herhaal je deze oefening maar draai je (steeds zonder druk) je schouders 5 keer naar achter. Dit zorgt ervoor dat je wat meer soepelheid in je schouders kan voelen. Om deze eenvoudige oefening af te ronden: hef je schouders richting je oren op. Hou deze houding enkele tellen aan, en laat vervolgens je schouders met een diepe zucht neervallen. Alsof je de druk of last effe van je laat afvallen.

Je kan uiteraard ook meedoen met de video hieronder!

2. Adem diep in en uit

Net zoals de vorige oefening je helpt om spanning los te laten, kan deze ademhalingsoefening je rust brengen. Ook hier kan je kiezen om de oefening staand of zittend te doen, wat voor jou het beste voelt.

Er zijn heel wat verschillende ademhalingsoefeningen. Elke oefening heeft ook een specifiek doel. Zo kan je ademen voor meer energie, focus, balans maar ook meer rust. Zo ga je aan de slag: je ademt 4 tellen in en 6 tellen uit. Herhaal deze oefeningen gedurende 2 à 3 minuten. Door deze techniek toe te passen gaat je hartritme ook rustiger worden en dit heeft als positief gevolg dat er een signaal vanuit het hart naar de herensen gaat, die eigenlijk deze boodschap meegeeft: ik ben veilig, ik hoef niet te vluchten.

Er zijn verschillende apps (vaak betalend) die je helpen om het ritme makkelijk te volgen maar je kan ook gebruik maken van dit filmpje.

Wil je graag meer weten over hartcoherentie? In mijn artikel voor Inspirerend Leven ontdek je wat de voordelen zijn van deze ademhalingstechniek.

3. Kleine blijmakers

Stilstaan bij die kleine, op eerste zicht, banale zaken van het leven is iets dat je kan leren. Voor mij hoort dit absoluut thuis in zelfzorg. Dagelijks aandacht geven aan die zaken die spontaan een glimlach op je gezicht toveren of je een diep gevoel van waardering en dankbaarheid geven.

Geluk zit immers in kleine alledaagse dingen:

 • Een spontane glimlach
 • Dat ene vriendelijke gebaar
 • Onverwachts een complimentje ontvangen
 • Een helpende hand en/of een luisterend oor

Maar ook super leuke dingen zoals

 • Zeepbellen blazen en met verwondering ernaar kijken
 • Een kleurrijke paraplu
 • Genieten van een kopje thee of koffie
 • De heerlijke geur van vers gebakken brood of gebak
 • Wolkjes en hun pluizige vormen
 • Je huisdier knuffelen
 • De geur van fris gewassen beddengoed
 • Geld vinden in een broekzak of onderaan in je handtas
 • Wilde bloemen en/of fruit plukken

En, is het je opgevallen dat dit allemaal dingen zijn die vrijwel in handbereik kunnen zijn of makkelijk te vinden zijn?

4. Luisteren naar muziek

Sinds de oudheid is muziek meer dan een artistieke vorm. Het kan je steun geven in eenzame of moeilijke tijden. Maar dit is niet de enige helende kwaliteit van muziek!⁠ Om Plato’s inspirerende woorden te citeren:⁠

⁠Music is a moral law. It gives soul to the Universe, wings to the mind, flight to the imagination, and charm and gaiety to life and to everything.

Plato

Muziek kan een doeltreffend middel zijn tegen stress, slapeloosheid en pijn. Naar muziek luisteren beïnvloedt de snelheid van je ademhaling, je bloeddruk en hartslag, je spierspanning en de concentratie van je stresshormonen.

Maak verschillende playlists aan (als je deze nog niet zou hebben) die je afhankelijk van je behoefte kan beluisteren. Playlists zijn een eenvoudige manier om muziek te beluisteren wanneer jij het wil, zonder te veel blabla of reclame. Hier enkele van de playlists die ik regelmatig gebruik:

 • Rustgevende muziek om geïnspireerd te werken
 • Lo-Fi muziek om gefocust te werken
 • Meditatieve muziek
 • Meezingers & guilty pleasures

Een persoonlijke playlist maken vraagt tijd maar het is zeker de moeite waard om daar een avondje voor uit te trekken. Heb je al playlists? Misschien kan je bekijken welke songs nog met je resoneren en welke je graag wil toevoegen.

5. Aftellen

Wist je dat je brein af en toe van een uitdaging houdt? We doen zo vaak repetitieve handelingen waarbij we amper nog hoeven na te denken. Door een bepaalde handeling anders toe te passen, stimuleer je je hersenen. Aftellen van 50 naar 0 is best een inspanning voor je hersenen. Dit helpt je om je focus te behouden en als dusdanig is deze oefening een handige “go-to” als je concentratievermogen wat laag ligt.

Daarnaast is deze oefening ook een goed om de slaap te vatten. Lig je in bed en merk je dat je het lastig hebt om te slapen? Tel dan schaapjes!

Onlangs vertelde mijn nichtje dat ze wel wat last had om de slaap te vatten. De stress van de op til zijnde tentamens hadden hier veel mee te maken. Ik zei haar: ik heb een tip voor je uit het boek “Self-care for College Students” van Julia Dellitt! Tel maar eens van 50 naar 0 en je zal merken dat je vrij snel in dromenland zal zitten. Natuurlijk wou we me niet geloven. Diezelfde avond draaiend en kerend in haar bed besloot ze dan toch maar eens mijn advies op te volgen. Na 50 tellen was ze nog steeds wakker maar ze dacht: hé, misschien kan ik proberen van 75 naar 0 te tellen… Bingo! Binnen de kortste tellen lag ze diep en ontspannen te slapen. Inmiddels past ze deze techniek op regelmatige basis toe. Getest én goedgekeurd door een 19-jarige!

Weet je zelf nog een leuke en makkelijke self-care tip? Laat het me dan zeker weten!

#zelfzorgtips #hartcoherentie #welzijn #veerkracht #positiefdenken