Ontrafel je mooiste lessen van het jaar!

2020 en 2021 gaan ongetwijfeld de geschiedenis in als de jaren waar een virus ons in self-quarantine zette en social distancing maanden lang het “nieuwe normaal” werd. Nu het einde van deze toch wel bijzondere jaren nadert, is het een ideaal moment om te reflecteren over wat dit jaar ons bracht. Nieuwe plannen, doelen en dromen ontstaan net uit ervaringen uit het verleden waar we een verbetering in willen beleven. Hoe haal je de belangrijkste momenten uit dit jaar? Laten we dit samen ontdekken!

De waarde van introspectie

Wat maakt dat introspectie zo waardevol is? Onderzoek heeft aangetoond dat we makkelijk tot 50.000 gedachten per dag kunnen hebben. Meer dan de helft van deze gedachten hebben een negatieve toon en ruim 90% van deze gedachten zijn herhalingen van wat je regelmatig denkt.

Stilstaan bij je gedachten stimuleert je persoonlijke groei. Alleen hiervoor is het boeiend om af en toe tijd de nemen en te reflecteren. Hierdoor ontwikkel je het vermogen om jezelf beter te begrijpen en je beter te focussen op wat echt belangrijk is.

De topics, vragen, ideetjes waarover je kan reflecteren zijn eindeloos. Sommige van deze vragen zijn zelfs perfecte ijsbrekers. Het is eens wat anders dan over het weer te praten.

Enkele tips en zelfreflectievragen

Zorg voor een aangepaste setting: nestel jezelf in een compfy houding zodat je vanuit een ontspannen en geborgen gevoel deze inwaartse beweging maken kan.

  • Voorzie een schriftje of schrijfblok, waarop je je gedachten kan neerpennen. Werk je graag wat creatiever, dan kan je hiervan een vision board maken.
  • Zoek een rustig plekje, maak je favoriete warm drankje klaar en cosy up! Neem ruim de tijd, zo kan je lekker in flow verder exploreren;
  • Wees mild en eerlijk. Besef dat er geen fouten bestaan, enkel kansen om dingen anders aan te pakken.
Door stil te staan bij enkele vragen, kan je stapsgewijs je jaar ontrafelen.
  • Wat was mijn grootste/mooiste groeimoment van dit jaar?
  • Hoe heb ik dit bereikt?
  • Wat was mijn grootste uitdaging?
  • Hoe ging ik hiermee om?
  • Wat wil ik in 2022 graag anders aanpakken?
  • Waar wil ik me de komende periode meer of focussen?

Spelenderwijs tot inzichten komen

Soms kan het wat lastig zijn om bovenstaande oefening alleen uit te werken, vooral als je geen ervaring hebt met introspectie. Al pratend kan je ook tot hele mooie conclusies komen. Hier ken je op voorhand de vragen niet, wat het lekker spannend houdt. Trek voor jezelf een kaart en reflecteer over de vraag. Vervolgens vertel je je inzicht aan je medespelers. Besef dat bij dit spel geen foute antwoorden bestaan en er enkel winnaars zijn van leerrijke inzichten.

De topics, vragen, ideetjes waarover je kan reflecteren zijn eindeloos. Sommige van deze vragen zijn zelfs perfecte ijsbrekers in een gesprek met iemand die je niet kent. Het is wat anders dan over het weer te praten of te polsen wat hen op deze specifieke plek brengt.

Wil jij graag deze vragen ontdekken? Je kan ze via deze link verkrijgen, na het invullen van je naam en mailadres.

Wat laat jij graag achter in 2021?

Naast stilstaan bij wat dit jaar je gebracht heeft, kan je ook reflecteren over het loslaten van bepaalde trekjes waarbij je denkt: het is klaar, dit laat ik voortaan achter me! Kan je niet onmiddellijk bedenken wat je eventueel kan loslaten? Onderstaande 3 tips zijn interessante topics om even bij stil te staan.

Angst voor de toekomst

Als ik terugblik op wat me het meest belemmerd heeft in het verleden, is het dit: angst voor wat komen zal of het onbekende. Vooral wanneer je in een moment van onzekerheid zit, kan angst al snel de overhand nemen. Je probeert niet te doemdenken, maar het is vaak sterker dan jezelf.  Je bent bezorgd en ook al tracht je je focus op iets positief te zetten, merk je dat dit helemaal niet eenvoudig is. Dat is normaal, je kan immers niet in één beweging van een angstige of bezorgde mindset overte schakelen naar een happy-joy-joy mindset.

Wat kan je wel doen: inmiddels weet je dat je druk maken in deze situatie deze situatie enkel maar nog levendiger houdt. Schrijf voor jezelf een affirmatie, die je helpt om hier op een andere manier naar te kijken of mee om te gaan. Ook al weet ik niet wat morgen brengen zal, het is sowieso een nieuwe dag met nieuwe kansen!

Oordelen

Wat maakt dat we als mens zo makkelijk in (voor)oordelen tuimelen?  Meestal merken we dit in situaties waarbij een ander op een manier handelt of reageert die indruist tegen ons standpunt. Echter wanneer we in contact komen met iemand met een andere visie, dan gaan we deze persoon al snel beoordelen. Misschien voel je de onweerstaanbare drang om deze persoon te laten inzien dat zijn of haar zienswijze fout is. Hoe meer je iemand probeert te overtuigen van jouw “gelijk”, des te meer weerstand je mag verwachten.

Zelfs met goed onderbouwde argumenten, ontneem je iemand eigenlijk de vrijheid om een eigen visie of mening te hebben. Of dit nu juist is of niet is zelfs niet relevant. Stel dat iemand met een heel ander geloof of overtuiging jou wil duidelijk maken dat jouw levensvisie compleet fout is? Hoe erg zou jij het op prijs stellen als iemand jouw recht op een eigen mening niet respecteert?

Would I rather be right or feel good?

Abraham Hicks

Dit is zonder meer de meest waardevolle les die ik heb geleerd. Iedereen heeft een kader met persoonlijke waarden en normen. Je tijd en energie steken in iemand van gedachte te doen veranderen, puur en alleen omdat jij de andere wil bewijzen dat deze fout is, draagt nooit bij aan een gevoel van welzijn.

Negatief zelfbeeld

Heel wat van onze millennials worstelen met een vertekend zelfbeeld. Deels door een maatschappij waar alles om succes en grote daden draait, deels door de illusies van perfecte levens die gereflecteerd worden op sociale media. Het is makkelijk jezelf te verliezen in een negatief zelfbeeld, in het bijzonder wanneer je je blijft vergelijken met anderen.

Misschien heeft die ene persoon in jouw ogen een perfect lichaam, een droombaan, een ideale relatie of de financiële vrijheid om alles te doen waar jij van droomt. Dit wil zeker niet zeggen dat jij niets te bieden hebt.

Iedereen, zonder uitzondering, is uniek. Net door je authentieke zelve te omarmen, leer je jezelf te aanvaarden met al je eigenschappen. Hoe saai zou het zijn als we allemaal hetzelfde zouden zijn? Bovendien, hoe realistisch is het om je te vergelijken met iemand die topsporter is wanneer sporten je helemaal niet ligt? Wat deze persoon zo succesvol maakt, is de passie waarmee deze zijn of haar sport uitoefent! Het is net als appels met peren te vergelijken. Beiden zijn het vruchten, maar toch zo verschillend in vorm, smaak, geur, textuur.

Misschien is dit nieuwe jaar een uitgelezen kans om in jezelf te leren geloven en te vertrouwen.
Het is je van harte gegund!

Let’s connect! Volg me ook op Facebook of Instagram voor waardevolle tips en bezielende quotes!

Nog even dit: na je inschrijving krijg je een bevestigingsmail. Deze komt mogelijk in je reclame- of spamfolder. Ook de mails van de challenge zelf belanden vaak in deze folders. Je kan dit vermijden door mijn email bij je contacten toe te voegen. Zo herkent jouw mailprovider dat dit een berichtje is dat je graag wil ontvangen.