In mijn blogpost, Self-care op je werk: verlaag je stresshormonen, stond ik stil bij enkele tips die vooral van toepassingen zijn voor wie in een kantooromgeving werkt of rechtstreeks in contact staat met klanten.

In deze blog sta ik stil bij de caretakers van onze maatschappij. Dit zijn onder meer de hulpverleners, zorgverstrekkers, verplegend personeel, maatschappelijk werkers enz. Heel wat mensen die actief zijn in de zorg- of maatschappelijke sector doen dit omdat het voor hen een vocatie is. Zorgen en/of helpen ligt in hun DNA.

Caretaker: een nobele roeping

Zelf kom ik uit een familielijn van verpleegkundigen. Net omdat caretakers zo begaan zijn met anderen, komen hun eigen noden te vaak op de laatste plaats. Het zich onbaatzuchtig inzetten voor anderen is nobel maar als je dit doet ten koste is van je eigen welzijn, dan loop je regelrecht richting fysieke, mentale en emotionele uitputting.

Daarom, met veel liefde, deze speciale blogpost voor alle caretakers van onze maatschappij!

5 ZELFZORG TIPS VOOR CARETAKERS

Bij zelfzorg heb je de acties die je kan beoefenen als ondersteuning voor meer welzijn en minder stress. Daarnaast heb je de vaardigheden en mechanismes die je leren hoe om te gaan met lastige situaties en stress. Deze skills kan je beschouwen als jouw persoonlijk EHBO-kistje.

Wat is er nodig om veerkrachtig te zijn (en blijven)? Hoe ga je om met stress en lastige situaties op het werk? Deze 5 tips helpen je alvast op de goede weg.

1/ WEES EEN SCHAKEL, NIET DE HELE KETTING

Heel wat tips die met zelfzorg te maken hebben gaan om grenzen stellen. Grenzen stellen is veel meer dan ja of nee te kunnen zeggen. Het is bewust zijn van hoeveel werk je tot je toeneemt, tijdig naar huis te gaan, tijd te nemen voor je pauzes maar evengoed te weten tot waar je verantwoordelijkheid gaat.

Uit onderzoek in de VS bleek dat heel wat care-takers zich geroepen voelden om meer verantwoordelijkheid te dragen dan van hen verwacht werd. Weet lieve care-taker: jouw werk is heel belangrijk, ook al ben je maar één van de vele waardevolle schakels in de ketting van zorg- of hulpverlening. Je hoeft niet alle taken op jouw te nemen.

2/ BLAAS REGELMATIG STOOM AF

Je zal wel vaker te maken krijgen met situaties waar je irritatie, onmacht, boosheid of frustratie bij ervaart. Te werken binnen een grote structuur zoals zorgcentra, ziekenhuizen of overheidsinstanties waar je afhankelijk bent van beleidsmaatregels, kan als bijzonder stressvol ervaren worden.

Als je merkt dat je hier te emotioneel van wordt, zoek dan een activiteit om stoom af te blazen. Dit kan gaan van sporten, wandelen, mediteren tot praten met een coach of therapeut. Zorg ervoor dat je niet met een gevoel van ongenoegen blijft zitten. Het kost je bijzonder veel energie en activeert je stresshormonen.

3/ HANTEER EEN GEZONDE LEVENSSTIJL

Een gezonde levensstijl is naast voldoende beweging en evenwichtig eten ook aandacht hebben voor je gedachten en emoties. Voedt jezelf met gedachten en emoties die bijdragen tot het ervaren van welzijn. Je kan super gezond eten maar als je constant aandacht hebt voor wat er mis kan gaan of van nature kritisch ingesteld bent, dan ondermijn je je gezondheid meer dan je je kan inbeelden!

Veel aandacht geven aan wat je stoort is als een neerwaartse spiraal. Je energiepijl daalt omdat je focus op dingen ligt waar je niet blij van wordt. Net daarom is het zo belangrijk om aandacht te hebben voor fijne zaken, dingen waar je blij van wordt, ook op het werk. Laat je innerlijke criticus noch een te kritische kijk op zaken je verwijderen van jouw persoonlijk welzijn.

4/ EER JE RUSTDAGEN

Als we de bijbel mogen geloven, dan nam de Schepper op de zevende dag rust. Wel, als God één dag per week mag rusten, dan mag jij dat uiteraard ook. Grapjes apart, eer je rustdagen. Je innerlijke batterij heeft het nodig dat je tijd neemt om op te laden. Een goede nachtrust is al een goed begin maar onvoldoende. Ook hier weeral grenzen: durf aan te geven dat je nu tijd nodig hebt om terug op je positieve te komen.

Wees dus consequent: plan activiteiten die bijdragen tot het opladen van jouw batterij. Dit kan bv. met lichaamsbeweging, gewoon niets te doen en te rusten maar evengoed door een namiddag naar de sauna te gaan. Geef je mind, body en soul de tijd om goed op te laden.

5/ LAAT LOS WAT NIET VAN JOU IS

Ken je dit gevoel alsof je een rugzak vol met stenen meesleurt? Dag in, dag uit, wandel je met deze zware last op je schouders. Vanuit jouw gevoel van verantwoordelijkheid kan je snel zaken overnemen die niet aan jouw zijn om te dragen. Leed, verdriet, pijn… Het is bijna een automatisme om tegen iemand die het moeilijk heeft te zeggen: hé, geef jouw last maar aan mij. Ik draag dit wel voor jou… Echter, wat levert het je op om het leed, pijn of verdriet van een ander mee te sleuren?

Stel: je bent een maatschappelijk werker en je wordt dagelijks met schrijnende situaties geconfronteerd. Besef dat het niet jouw schuld is dat deze persoon in een benarde situatie is terechtgekomen. Hoe erg dat dit ook is, het is niet aan jouw om dat probleem te dragen. Vanuit je werk reik je deze persoon mogelijkheden aan. Wat hij/zij hiermee doet is een keuze die ze zelf maken en jij hoeft je daar niet slecht voor te voelen als men de aangeboden steun niet ter harte nemen.


Ben jij een caretaker en wil je werken aan jouw veerkracht? Klik dan hier voor extra informatie.