7 tips om de ideale yoga vakantie te vinden

Als je denkt dat yoga vakanties uitsluitend voor super slanke en lenige modellen zijn, dan kan ik je geruststellen: dit is absoluut niet het geval.

Omdat er vele verschillende yogastijlen zijn, en je bij elke stijl niveau’s hebt gaande van beginners tot gevorderden, krijg je een heel ruim aanbod van yoga-retreats. De opties zijn eindeloos: je hebt yoga retreats met workshops, sportieve activiteiten en/of meditatie. Het enige wat jij je moet afvragen is: welke formule past het best bij mij.

Zowel voor mezelf als mijn klanten, focus ik op een aanbod dat zowel inspirerend, ontspannend als batterij opladend is. Mijn Heilige Drievuldigheid in een yoga vakantie zijn wandelen in de natuur, gezond en lekker eten en uiteraard yoga. Omdat ik me vooral richt op “first time retreaters” probeer ik mijn aanbod laagdrempelig op te stellen. 1 uur yoga per dag is meer dan voldoende om zachtjes je weg in deze unieke beleving te vinden

1/ ZOEK UIT WELKE YOGASTIJL BIJ JE PAST

Yin yogavinyasa flowhatha yoga, bikram yoga, prenatale yoga, zeilboot vakanties met yoga… het aanbod qua vorm en stijl is gigantisch. Het is dus van groot belang dat je nagaat of de stijl overeenkomt met jouw levensstijl, wensen en noden.  Hoe gek zou het zijn als je aankomst je beseft dat je je hebt ingeschreven voor een naakte yoga retreat!  Je zal sowieso al uit je comfort zone treden, dus informeer goed zodat je je comfortabel voelt bij het aanbod.

2/ LEER JE HOST KENNEN

Het is oh zo belangrijk dat je weet wie je gastvrouw of gastheer voor deze retreat zal zijn. Vrijwel alle top hosts bieden je de kans om hen eerst te leren kennen. Dit kan via een live stream, een Facebook call of een kort video-gesprek. Zo kan je ervaren of jij en je host een goede “match” zijn.  Omdat je toch enkele dagen met elkaar zal doorbrengen, is het belangrijk dat beide partijen zich goed voelen in elkaars gezelschap.

3/ EEN YOGALES PER DAG IS EEN GOED BEGIN

Als je niet op regelmatige basis aan sport doet of yoga volgt, kan je best met 1 uur/dag beginnen. Hou er rekening mee dat 1 uur yoga gelijk is aan 1 uur workout in de gym! Naast de yogalessen zal je ook nog de gelegenheid hebben om andere activiteiten te doen. Je zal dus zeker voldoende lichaamsbeweging hebben tijdens deze vakantie. Wees dus niet overmoedig en zorg ervoor dat je je lichaam onnodig overbelast.

4/ nEEM TIJD VOOR ONTSPANNING

Tenzij je op bootcamp gaat, raad ik je aan om voldoende rust te nemen. Het is van groot belang dat je voelt wat jouw geest en lichaam op dat moment nodig heeft. De essentie van het inlassen van ontspanning, zowel passieve als actieve, is van groot belang. Het helpt je op een gezonde manier je batterijen op te laden. In mijn aanbod zoek ik naar een evenwicht van 50% activiteiten en 50% vrije tijd. Voor mij persoonlijk werkt dit het best.

5/ gO SOLO

Uiteraard is het fijn om met je BFF of levensgezel op vakantie te gaan. Omdat een yoga vakantie een intense ervaring is waar je uit je comfort zone zal komen, zal je merken dat je makkelijker jezelf kan zijn in aanwezigheid van nieuwe gezichten. Het is makkelijker je kwetsbaar te tonen bij mensen die je helemaal niet kent.

Nog een ander meerwaarde van solo-reizen: ideaal om nieuwe mensen te ontmoeten die je anders nooit zou tegenkomen! Om één van de favoriete quotes van een ex-collega te gebruiken: Great minds think alike!

Self-Care-Challenge
Credits picture Javier Pardina on Stocksy

6/ wEES KIESKEURIG EN DURF VOOR EEN DUURDERE REIS TE GAAN

Zoals in vele gevallen is de prijs van je vakantie vaak een indicatie van de kwaliteit die je mag verwachten. Het kan dus interessant zijn om eerst wat bijeen te sparen en je yoga vakantie te kiezen op basis van wat jij nodig hebt, wat voor jou belangrijk is.  Je geeft jezelf hiermee een prachtig cadeau, dus kies wat jouw het leukste lijkt. Hierbij een aantal parameters die je kunnen helpen:

  • Maak een top 3 van je ideale bestemmingen en kies 1 Wild Card bestemming;
  • Noteer voor jezelf hoe je je op het einde van deze vakantie wil voelen en check met de host of dit programma een perfect fit voor je is. Geef zeker te kennen waar je mogelijks weerstand bij voelt zodat de host je daar passend op kan antwoorden.
  • Check of jouw ideale periode ook de beste is naar klimaat toe.
  • Check grondig het programma (activiteiten) en ga na wat wel en niet in deze prijs inbegrepen is.
  • Lees de reviews.
  • Informeer naar de flexibiliteit voor het betalen van deze reis.
  • Ga voor een reisverzekering, zodat onvoorziene omstandigheden zeker goed gedekt zijn.

7/ vERTREK MET DE JUISTE MINDSET

Een yoga vakantie is een uitstekende gelegenheid om een lichamelijke én digitale detox te doen. Laat je werk en je mails nu maar even los: jij bent met vakantie, dit is jouw moment om letterlijk de stekker even uit te trekken en op je tempo terug op te laden. Uiteraard mag je die onvergetelijke momenten, prachtige landschappen vereeuwigen en delen op social media, zolang je hier een mooi evenwicht in zoekt.

Naar maaltijden toe wordt er veel zorg besteed aan heerlijke, gezonde gerechten. Heel wat retreats bieden je vegetarische maaltijden aan boordevol verse groenten en fruit, zaden, noten enz. Gun jezelf eens een weekje zonder vis of vlees en voel wat de impact is op je vitaliteit van 1 week super gezond eten.

Het enige dat je rest te doen is jezelf open te stellen, genieten van dit avontuur en uiteraard “go with the flow“.

Wil je nog bijkomende info, lees dat ook mijn blog voor Inspirerend Leven