Mindfulness heeft me mooie inzichten gegeven. Misschien even beginnen met wat mindfulness voor mij is. Het is leven met aandacht voor mezelf, wat me omringt en mijn focus te houden in het hier en nu. En ja, dat is best wel een uitdaging! We zijn door onze opvoeding en cultuur zo geconditioneerd in ons denken, doen en laten. Je zou haast vergeten dat je wel controle kunt hebben over jouw gedachten. Omdat wat je kiest te denken ook zelfzorg is, wou ik dit onder de aandacht brengen.

Keuzes maken

Ons leven is een opeenvolging van keuzes: wat te eten, lezen, bekijken, beluisteren, zeggen, denken… Dit laatste kreeg bakken kritiek bij de Facebook post “Things you can control” van Action for Happiness. Heel wat volgers steigerden bij de gedachte dat je controle hebt over wat je denkt.

Ten eerste viel me op dat men twee verschillende zaken door elkaar haalt: de visuele kracht van je hersenen en de vrije keuze van jouw gedachten. Vervolgens merkte ik dat vele mensen kiezen om in negativiteit te blijven leven. Ironie ten top want deze Facebookpagina gaat juist over, ja precies, gelukkig zijn.

Hoe vertaalt ons brein?

Als ik je zeg: er loopt een bruine hond met witte staart door een wei vol met blauwe bloemen, dan kan je dit instant voor de geest halen. Iedereen heeft een eigen interpretatie van deze situatie. Tenzij je blind geboren bent, vertaalt ons brein deze woorden – vanuit de persoonlijke ervaring – in beelden. En ja, dat komt spontaan op. Toch is het mogelijk om ook hier te kiezen of je dit beeld veel of geen aandacht wil geven.

In mijn vorige blog “Komaf maken met je innerlijke saboteurs” heb ik al gesproken over dat vervelende stemmetje in je hoofd die met een negatieve toon tegen je spreekt. Het vraagt geduld en focus om langzaam je gedachten te leren controleren. Misschien lijkt dit wat ver gezocht, maar zoals vele zaken, is het kwestie van blijven oefenen tot het een nieuwe gewoonte wordt. Wil je hier meer over weten? Half september kom ik hier op terug met een nieuwe challenge.

You’ve got this!

Omdat iedereen al wel tegenslag of pech heeft in het leven, lijkt het alsof we weinig onder controle hebben. In bepaalde gevallen is dit ook zo. Echter, hoe je hiermee omgaat, daar heb jij wel controle over. Welke gedachten komen er in je op? Een voorbeeld: je wordt ontslaan. Eerste reactie: paniek.  Logisch, het is wel een shock als je dit niet ziet aankomen. Vragen zoals: wat nu, ga ik wel ander werk vinden en nog meer spoken door je hoofd. Je hebt dan de keuze: je laat je meeslepen in een “worst case scenario” of je kan denken: dit is vervelend maar ik ga positief bijven en zien wat er allemaal als kansen op mijn pad komen. Voel je al het verschil in de twee reacties?

Laat ons nu focussen op wat jij allemaal onder controle hebt. Je zal verstelt staan van wat jij allemaal zelf kiest.

15 vrije keuzes

  1. Wat je wel en niet gelooft
  2. Wat jouw overtuigingen zijn
  3. Hoe eerlijk je bent
  4. Hoe respectvol je bent
  5. Wie je vrienden zijn
  6. Hoeveel risico je wil nemen
  7. Hoe je met anderen omgaat
  8. Hoe gezond je wil leven
  9. Je vriendelijkheid voor jezelf
  10.  Hulp vragen (of niet)
  11. Hoeveel tijd je wil piekeren
  12. Hoe je naar de dingen wil kijken
  13. Hoe vaak je in het verleden blijft hangen
  14. Wat je met je vrije tijd doet
  15. Wat jouw aandacht krijg

Uiteraard zijn er landen waar een deel van deze vrijheid aan banden wordt gelegd. Dit stuk werd geschreven voor wie in een maatschappij leeft met vrije meningsuiting. Echter, hoe jij op dit stuk reageert is ook weeral een keuze.

Waar geef jij je aandacht aan?
Door welke 👓 wil jij naar het leven kijken?