In mijn persoonlijk groeiproces kom ik mezelf nog vaak tegen. Omdat ik van nature koppig kan zijn, vind ik het handig om een aantal “gentle reminders” op mijn motivational board te hangen. Dit is wat mijn buddy Veerle me als feedback gaf op het einde van onze professional coachopleiding:

Ik ben grote fan van je coachingsaanpak en bewonder echt je doorzettingsvermogen en vastberadenheid. Laat echter dat perfectionisme in jou je niet belemmeren. Dat eeuwig vervelend stemmetje… Praat er eens mee 🙂

Wel, dat eeuwig vervelend stemmetje is je innerlijke saboteur en deze kan je leven knap lastig maken. Hoe beter je deze leert te herkennen, hoe makkelijker het wordt om hiermee om te gaan (en ja, je mag er gerust mee in dialoog gaan).

GET OUT OF YOUR OWN WAY

Hoe herken je nu zo’n innerlijke saboteur? Het zijn je eigen strenge oordelen, harde woorden en onterechte kritiek waarbij je jezelf ondermijnt. Het is belangrijk aandacht te hebben voor wat je denkt. Jouw innerlijke saboteurs lopen je voor de voeten. Met de juiste focus ben jij deze sloebers slimmer af!

Om het metaforisch te omschrijven: stel, jij gaat op fietstocht door Canada. Je wil graag dat deze reis een leuke ervaring wordt, zonder onvoorziene omstandigheden die de pret komen bederven.  Echter, je weet dat je onderweg enkele “innerlijke saboteurs” kan tegenkomen. Als deze in volle kracht de weg opstormen en je hen niet tijdig hebt gedetecteerd, lopen ze je letterlijk omver. En dat willen we niet! Dus, hoe ga je het best om met de kamelen, de kangoeroes en nog andere van hun konsoorten om?

Saboteur 1: Ik kan dat niet, het is te moeilijk

I hear you! Alles wat buiten onze comfortzone ligt is per definitie onwennig. Er is een verschil tussen een uitdaging die je aangaat waarvan je inschat dat je dit vlekkeloos kan en dan heb je die pittige uitdagingen die je haast onmogelijk lijken.

Hoe pak je dit dan aan? Je kan het op zijn minst proberen, mogelijk wordt je aangenaam verrast hoe vlot het wel gaat of hoe goed je dit wel kan! Heb je het al geprobeerd en lukt het niet van de eerste keer? Probeer dan opnieuw, geef niet op na een eerste poging.

Saboteur 2: te druk, geen tijd

Deze hoor ik zo vaak en ja, ik begrijp dat met een full time job, een gezin en een drukke agenda het bijna mission impossible is om ergens een moment te vinden. Als je kiest om zelfzorg een deel van je leven te maken dan is het super belangrijk om af ten toe tijd voor jezelf te maken.

Ga door je agenda en check je to-do’s en afspraken. Markeer bv in groen wat duidelijk een meerwaarde voor je is en in het rood wat je veel energie kost of waar je echt geen zin in hebt. Dit is heel visueel en geeft je ook zicht op hoe waardevol je tijd is en waarmee je deze vult.
Een andere mogelijkheid: tijd afblokken in je agenda. Dit is jouw quality time en die neem je voor jou en jou alleen!

Saboteur 3: ik doe het morgen wel

Oh ja, deze saboteur en ik, we are sooo close! Lekker voor me wegschuiven waar ik nu even niet naar wil kijken of aan wil werken. Uiteindelijk zal ik die ene taak of karwij toch moeten doen, dus probeer ik om er alsnog werk van te maken. Lukt met niet altijd, dat geef ik gerust toe. Experts in uitstellen zijn vaak dol op het gevoel van de rush.  Toch kunnen er altijd onverwachte zaken tussen komen die de druk verhogen. Dan slaat de adrenaline rush over naar negatieve stress… Sinds ik gekozen heb om meer mindful door het leven te gaan, tracht ik hier extra aandacht voor te hebben. Als ik mezelf dan vraag: wat win ik als ik het nu wel zou doen is het antwoord vaak “meer tijd en minder stress”!

Probeer bij de eerst volgende gedachte om iets uit te stellen stil te staan bij wat er gebeurt. Stel je daarna de vraag wat je hierbij allemaal wint. Zet even door en voer de taak of karwij alsnog uit!

Saboteur 4: ja maar…

Ook deze saboteur ken ik vrij goed: een perfect excuus.  Meestal volgt er na de “ja maar” nog een tweede saboteur zoals: dat gaat niet, dat is niet haalbaar, te moeilijk, te dit of te dat… Het is duidelijk dat de “ja maar’s” in onze gedachten op een sterke weerstand wijzen. Wat of wie houdt je op dat moment tegen? Onlangs betrapte ik me er op dat ik “ja maar” door “het probleem is…” vervang. Slimme zet van mijn innerlijke saboteur 🙂

Observeer hoe vaak je “ja maar” gebruikt in een gesprek. Probeer de “ja maar” te vervangen door “ik zal het eens bekijken” of “ik ga hier eens over nadenken”.  Neem deze tijd om stil te staan bij wat jouw weerstand is. Sta open voor andere meningen of visies, kets ze niet onmiddellijk af zonder de verschillende aspecten overwogen te hebben. Dan pas kan je een gefundeerd feedback geven.

Saboteur 5: wat gaat men wel van me denken?!

Naast je eigen overtuigingen is het idee van wat een ander hiervan denkt ook best belemmerend. Jaren heb ik geleefd met de gedachte: wat gaan mensen wel van me denken. Achterliggend was er een angst om mezelf belachelijk te maken. Op mijn vorige job was ik bang om aan te geven dat ik mezelf wilde verdiepen in het coachen. De reactie die ik kreeg was inderdaad één van weerstand (maar dat is een ander verhaal, het was een reflectie van mijn “ik-ben-niet-goed-genoeg” spiegel).

We kunnen het niet vermijden dat anderen een idee zullen hebben over al wat je zegt of doet, Het belangrijkste is wat jij denkt. Zolang dit een gedachte is die 100% goed voor je voelt, is het weinig relevant wat een ander daar van kan denken. En blijkt het toch een vergissing te zijn, dan heb je het op zijn minst een kans gegeven!

ZO KAN HET OOK!

Weet dat wanneer jouw innerlijke saboteur aan het werk is, er voor jou een kans is om te groeien naar de allerbeste versie van jezelf. Grijp die kans en zie geen problemen maar opportuniteiten! Deze tips kunnen je helpen:

✓ Blijf mild voor jezelf;
✓ Kijk naar het gevoel dat zich achter deze innerlijke saboteurs schuilt (onzekerheid, angst of wantrouwen enz);
✓ Focus op wat wel kan en sta open voor omdenken!
✓ Een hardnekkige innerlijke saboteur vraagt tijd om dit om te buigen, gun jezelf dus de tijd;
✓ Breek je er op eigen kracht niet door? Laat je begeleiden door een expert!

Tot slot nog even dit: in het proces van persoonlijke ontwikkeling en innerlijk werk bestaan er geen “quick fixes”. Blijf aandacht  hebben voor jezelf, je gedachten, je gevoelens en de acties die je onderneemt. Elke dag is een kleine stap, dichter bij de beste versie van jezelf!