5 duurzame cadeautips

Ken je dit gevoel: je wil een betekenisvol cadeautje vinden voor onder de kerstboom maar ondanks het ruime aanbod weet je niet goed wat te kiezen. Mij overkwam dit heel vaak tot ik het kiezen van de geschenkjes op een andere manier ging benaderen. Nu ga ik voor duurzaam, als in: goed voor onze planeet, goed voor de lokale economie, goed voor het welzijn, fair voor wie het maakt, zin- en waardevol voor wie het cadeau krijgt.

Dit jaar dus geen juweeltjes, handtassen of een cadeaubox!

Als ik een lijstje zou maken van wat ik in 25 jaar tijd mijn moeder voor kerst cadeau heb gedaan, dan kunnen we dit terugbrengen tot 3 zaken: juwelen, handtassen en cadeauboxen. Inmiddels heeft ze al zoveel sieraden, handtassen en cadeauboxen dat ze ons smeekt om ons geld hier niet meer aan uit te geven.

Het was wel even wennen, want wat kan ik haar dan geven voor kerstmis? Ik zocht naar iets zinvols, iets leuks, iets waar ze echt van genieten kan. Voor iemand die alles al heeft, is het niet zo makkelijk om nog waardevolle cadeau’s te vinden… en toch… dit jaar heb ik iets bijzonders voor haar! Maar dat kan ik uiteraard niet verklappen!

Duurzaam: elk klein gebaar telt

Het is niet omdat je één keer iets duurzaam koopt, dat je daarmee alle problemen oplost. Maar het is wel een eerste stap. Als iedereen één duurzaam cadeau onder de kerstboom zou leggen, dan zetten we met zijn allen een nieuwe trend in beweging.

Hier deel ik met je 5 duurzame ideetjes mocht je nog op zoek zijn naar een bijzonder geschenk.

1/ Fair Fashion

Photo by Parina Quta

In 2020 schreef ik een Engelstalige blog voor het merk TheOne08 rond het thema duurzame dressings. Voor dit artikel dook ik in de wereld van duurzame fashion. Het zette me tot nadenken en nu sta ik hier ook meer bij stil. Ik koop veel minder kledij als voorheen maar wat ik koop, is eerder tijdloos en van goede kwaliteit, zodat het enkele seizoenen mee kan gaan.

Fair fashion en goedkoop gaan echter niet samen. Elke keer dat je een spotgoedkoop nieuw kledingstuk koopt of cadeau geeft, mag je ervan uitgaan dat het ofwel met minder kwalitatieve materialen werd gemaakt of dat in de productielijn de medewerkers maar een mager loontje voor hun harde werk kregen. Laat je dus niet te snel misleiden door het label “duurzaam” dat grote merken wel eens durven gebruiken.

In België en Nederland hebben we best wat merken die op duurzame manier met mode bezig zijn. Zo heb je het merk Parina Quta dat t-shirts, hoodies en accessoires met een originele prints verkoopt. Op hun t-shirts vind je unieke designs of quotes, en dit alles in een Scandic style.

Wat dit merkt zo interessant maakt is dat ze werken volgens het concept “print-on-demand”. Jouw bestelling wordt in productie gezet op het moment dat jij het bestelt zonder dat je weken hoeft te wachten op jouw aankoop. Naast dat hun items vervaardigd zijn met ecologisch verantwoorde productie van katoen (minder water bij het verwerken van katoen tot garen). Hier werd er gezocht naar partners die een duurzaamheidscharter onderschrijven.

2/Voor een ontspan-of groeimoment

Ken je iemand in je omgeving die wat nood heeft aan rust of het noorden wat kwijt is? Misschien is het een ideetje om ze een een cadeaubon te schenken voor een ontspan- of groeimoment. Bij ontspanning heb je tal van opties waar er met energetisch werk aan de slag wordt gegaan. Denk hierbij aan een reiki behandeling of misschien een sessie hartcoherentie, dat stress-verlagend werkt.

Maar ook een verhelderend gesprek met een coach kan helpen om een klankbord te hebben dat je op een andere manier naar je situatie leert te kijken.Je kan iemand zo’n groeimoment cadeau geven. Je hoeft niet heel de sessie te betalen, echter een klein duwtje in de rug is soms wat men nodig heeft, om die ene stap te zetten om met een professional te praten.

Ook jongeren tussen 18 en 23 kunnen bij mij terecht om te ontdekken wat hun unieke talenten zijn. Dit gaat hen sowieso helpen om te weten wat type werk echt bij hen past of hoe ze het best hun talenten op het werk maar ook in het verenigingsleven tot hun recht kunnen laten komen.

Je kan kiezen tussen een schenkbon van 30 of een geschenkbon ter waarde van 50 euro. Hoe dit juist in zijn werk gaat, lees je hier.

3/ It’s all in the mix!

Instant Vegan Mix by starfish deli Antwerpen
Foto by Starfish Deli Antwerpen

Als je aflevering 11 van Rumbo Norte met Katja Matthyns hebt beluisterd, dan weet je dat de home-made instant vegan mixen van Katja een voltreffer zijn. Elke mix is vers gemaakt, met de nodige liefde en aandacht voor kwaliteitsvolle producten.

Als je zelf niet alle producten in huis hebt om een heerlijke vegan chocolade- of appelcake, dan kan dit wel eens de oplossing voor je zijn. Na meer dan 5 jaar dag in, dag uit de vegan lifestyle te omarmen en belichamen, heeft Katja het maken van deze lekkernijen in de vingers.

Muffins waren de “signature dish” als het ware van haar lunchbar. Vandaag kan je nog steeds bij haar terecht voor muffins, maar dan wel 100% plantaardig en om zelf te bakken.

Met haar assortiment “Box of Tenderness” geef je iemand een origineel en lekker cadeau! Troost, een knuffel, een hoera of een proficiat…we kunnen het allemaal wel al eens gebruiken

4/ Verzorgingsproducten die het verschil maken

Foto door Karolina Grabowska via Pexels

Je zal het wellicht al eens ervaren hebben: je komt een winkel of horecazaak binnen en het ontsmettingsmiddel dat hier klaarstaat heeft een vies geurtje. Helaas kan je niet elke spray of gel eerst uittesten om te weten of je de geur wel aangenaam vindt. Deze lente vond ik in een leuk winkeltje vol leuke hebbedingetjes een desinfecterende handspray met een heerlijk fris geurtje. Handig om in de wagen te leggen of in je handtas.

Om de huid van onze handen te voeden en soepel te houden, kocht ik een verzorgende handcrème met uitsluitend natuurlijke producten. De desinfecterende handspray is van het merk Gusta en komt in 5 geurige combinaties! In mijn praktijk gebruik ik de “Blooming” versie van dit merk en klanten vinden het een heerlijke geurtje!

Nog andere leuke en betaalbare ideetjes voor onder de kerstboom, vind je op Ecco Verde. Hier koop ik duurzame deodorant, tandpasta en andere producten voor haar- en huidverzorging.

Voor dat tikkeltje meer inspiratie en persoonlijk advies ga ik langs bij Aterlier Olala (in Mechelen en Bonheiden)

5/ Aan de haak

Photo by jean-marc-vieregge on Unsplash

Tot slot nog een creatief idee. Eind oktober belandde mijn zusje na complicaties naar aanleiding van haar borstamputatie weer in het ziekenhuis. Even was het wederom spannend: vooral de onzekerheid van “wat gaat er nu weer komen” hield ons behoorlijk in de greep. Gelukkig mocht ze na 3 weken het ziekenhuis terug verlaten en gaat het inmiddels heel goed met haar.

Nu, wat te doen als je dagen zo in bed “moet” blijven? Dat was iets waar ze plots mee confronteert werd. Heel de dag naar Netflix kijken, dat is het ook niet… ze vertelde me dat ze nood had om op een andere manier bezig te zijn. We gingen op zoek naar wat ze allemaal vanuit haar bed kon doen. Zo kwamen we bij haken terecht. Ik zocht naar leuke patronen, haar dochter ging naar de winkel op al het materiaal erbij te halen en zo hield ze zich op een creatieve manier gedurende deze periode bezig.

Macramé, haken, breien, puzzelen… het zijn allemaal vormen waarin je bijna meditatief bezig bent. Je hebt je concentratie nodig waardoor je minder snel gaat piekeren. Een leuke bezigheid om je avonden tijdens de winterperiode zinvol in te vullen.