Op weg naar de beste versie van jezelf

De weg naar de beste versie van jezelf ligt vol groeimomenten. Soms geplaveid met nieuwe inzichten, soms met het helen van oude pijnen en loslaten wat niet meer bij je past.

Wie zich begeeft op het pad van persoonlijke groei, streeft naar het openbloeien tot de beste versie van zichzelf. Dit wil niet zeggen dat de persoon die je nu bent niet goed genoeg is, verre van! Je kiest ervoor om anders om te gaan met de dingen die je bij jezelf lastig vindt en waar je van weet: dit kan anders.

Waar heel wat mensen in vastlopen is het gebrek aan een mooi evenwicht tussen werk en privé. In gedachten denken je misschien dat de beste versie van jezelf ééntje is die alle zaken op een rijtje heeft, dus ook hun work-life balance. Sommigen vinden dit een illusie. “Dat bestaat niet, work-life balance” hoor ik wel eens vaker. Misschien komt dit omdat we bij evenwicht denken aan gelijke verdelingen. Maar dat hoeft niet zo te zijn. Hoe balans er voor jouw uitziet, dat bepaal jij zelf. Het gaat om te ontdekken hoe je meer innerlijke rust en evenwicht in je leven kan ervaren… en werk en privé zijn hier een belangrijk onderdeel bij.

Toevalligheden, of toch niet?

Zelf ben ik ook op weg naar die ene versie van mezelf, die ik graag wil zijn. De laatste tijd merk ik dat er toch wat belemmerende overtuigingen in mijn gedachten wonen en dat ik mezelf met momenten nog saboteer.

In een gesprek met Gwen Fontenoy, een topper van een coach, kwam er meermaals naar voor dat ik nog in bepaalde stukken emotioneel vasthang, oude pijnen als het ware. Het zette me tot nadenken.

Kort na dit gesprek zag ik het nieuwste boek van Brianna Wiest met de sprekende tittel: “Whenever you are ready, this is how you heal”. Toeval? Ik denk het niet.

5 inzichten waar de toekomstige jij heel blij van worden zal!

Die beste versie van jezelf, hoe ziet die eruit? In mijn gedachten was dit de versie van mij dit geen fouten meer maakt… Oh, interessant! De perfectionist in mij komt er ook even bijzitten 😉 Sommige overtuigingen zitten zo vast in onze gedachten, dat we het (hardnekkig) als enige waarheid beschouwen.

Het zijn de woorden van Brianna Wiest, een 29-jarige talentvolle auteur die me op een nieuwe manier naar mezelf deden kijken!

1/ Anders kijken naar fouten

In elke fout zit een leerkans, een opportuniteit. Net omdat we iets op een manier doen dat niet bijdraagt tot het gewenste resultaat, kunnen we onszelf uitnodigen om andere technieken of manieren uit te proberen.

Echter, op jonge leeftijd werden we “afgerekend” op het maken van fouten waardoor dat we onszelf niet meer konden toestaan om eens een fout te maken. Door hier anders naar te kijken en te weten dat het ook een leercurve kan zijn, zal je minder streng voor jezelf worden en met momenten zelfs hartelijk kunnen lachen met bepaalde van je “fouten”.

2/ Geef je liefde enkel aan wie het waarderen kan.

Dit zal ongetwijfeld één van de moeilijkste lessen zijn in je leven: stoppen met je liefde, tijd en aandacht te geven aan personen die het niet kunnen waarderen (lees naar waarde eren). Stop ermee om die ene persoon jouw prioriteit te maken, wanneer jij in best van de gevallen slechts een optie voor die ene bent.

Stel jezelf deze vraag: wat maakt dat ik mijn liefde geven wil aan iemand die niet voor mij kiest? Je bewijst jezelf hier niet onmiddellijk een dienst mee… Tijd om aan je eigenwaarde te werken, als je merkt dat dit nog een dingetje voor je is.

3/ Aanvaarden van anderen zoals ze zijn

Wanneer je “full-on” beslist om aan jezelf te werken, dan merk je wat voor een mooie transformatie je ervaart. Als het ware ontpoppen van rups naar een mooie vlinder. Je merkt hier zo de meerwaarde van, dat je het graag met iedereen wil delen.

Vaak onbewust, trachten we anderen ervan te overtuigen om dit ook te proberen. Maar niet iedereen heeft zin om op een gezonde kritische manier naar zichzelf te kijken en vragen te stellen zoals: waarin kan ik mezelf nog uitnodigen om te groeien.

Het moment dat jij de andere de vrijheid kan geven om te zijn wie die ene wil zijn – zonder oordeel nog verlangen om deze te willen veranderen naar jouw model van de wereld, dat is het moment dat jij je vrij zal voelen.

4/ Leer OK te zijn met mindere dagen

We hebben allemaal wel eens een mindere dag. Echter, wanneer we positief in het leven willen staan, en minder meedoen aan klagen en zagen, lijkt het vaak alsof we geen off-day meer mogen hebben. Dat is een groot misverstand. Het is helemaal prima om mindere gevoelens toe te laten, zonder je je hierin te verliezen.

Net zoals bij fouten heeft een slechte dag ook een goede kant! Het nodigt je uit om oplossingsgericht te denken én handelen. Hoe kom ik hieruit? Wat kan ik nog doen of ook vragen zoals “wat maakt dat ik me zo voel”

Wat je hierbij kan helpen om meer inzicht te krijgen, is mijn DIY self-care kaartspel dat gebaseerd is op “empathie poker”. Het leert je op een andere manier naar je emoties te kijken. Dit zelf te maken kaartspel bestaat uit 3 reeks kaarten, waarbij elke reeks om en bij 70 woorden bevat, die je helpen om de emoties die je ervaart te benoemen en helder te krijgen wat jij nu nodig hebt.

Klik hier om de werkwijze van dit DIY kaartspel te downloaden.

5/ Besef dat wat je stoort bij een ander iets over jezelf vertelt

We zijn gewoon om de schuld vaak bij anderen te leggen. Lekker makkelijk, maar verre van opgelost! Ook al denk je dat de schuld of fout bij een ander ligt, dan vertelt de situatie altijd wel iets over jezelf.

Een tijdje terug werkte ik in een omgeving waar er een zware sfeer hing. We ervaarden allemaal op onze eigen manier behoorlijk wat stress en spanning, zowel op het werk maar ook daarbuiten. De manier waarop sommige van deze toenmalige collega’s met die stress omgingen, was niet bepaald prettig om te zien of te horen.

Het is pas later dat ik begreep dat hun ongenoegen een spiegel was voor mijn eigen ongenoegen. De situatie spiegelde de onrust die ik in mezelf ervaarde. Dit in te zien is bijzonder waardevol, wat het was voor mij een kans om te helen op die stukken waar ik mezelf nog niet graag genoeg zag.

You are not going to realise that you are blossoming, but it’s going to happen anyway.

– Brianna Wiest
Credits: picture by Evgeny Lazarenko on Unsplash

Kan je wat hulp gebruiken op je reis naar de beste versie van jezelf? Als coach begeleid ik je graag hierbij. Wil je graag een kennismakingsgesprek inplannen? Klik dan op de knop aan de onderkant van dit scherm.