Zelfzorg: een holistische levenswijze

Het vermogen om er voor jezelf te zijn is iets dat heel wat mensen, vrouwen én mannen, nog heel moeilijk vinden. Het gaat in tegen alles wat we sinds onze jonge jaren meegekregen hebben. Toch hebben we de laatste jaren kunnen ervaren hoe belangrijk het is om af en toe rekening te houden met de eigen noden en behoeften. Dit is waar het bij zelfzorg grotendeels over gaat. Alhoewel het populairder is dan ooit, krijgen we in de media een vertekend beeld over zelfzorg waardoor het voor tal van mensen nog iets frivools lijkt te zijn.

De ware essentie van zelfzorg is een holistische én reflecterende manier omarmen om in het leven te staan. Je leert in te zoomen bij wat je specifiek nodig hebt en ontdekt hoe je stap voor stap groeit naar die ene versie van jezelf die je altijd had willen zijn maar waarbij je zoekende bent hoe je dit worden kan.

Dit is het deel waar ik mijn klanten ontzettend graag in begeleid. Op een reflecterende en milde manier te kijken naar alle facetten van hun leven en te bekijken waar men verandering in wenst en hoe je dit werkbaar maakt.

Meten is weten

Om een beter inzicht te krijgen hoe je vandaag in het leven staat en waar je in vastloopt, is het waardevol om minstens één keer per jaar dit allemaal in kaart te brengen. Zo ontstonden in 2018 mijn self-care barometers: 5 verschillende bundels waarin ik dieper inging op specifieke aspecten van het leven. Deze oefeningen gaven mij een duidelijk beeld van wat er al goed ging alsook wat er voor mij nog een uitdaging was.

In 2020 ontdekte ik dat er nog twee andere peilers, die ik toen nog niet meenam in mijn self-care assessment: werkgeluk en financiën. Ze behoren – of we het nu leuk vinden of niet – bij het leven. Door deze peilers erbij te nemen, kreeg ik een beter algemeen overzicht en gaf het me handvaten om bij te sturen in die zaken die ik als lastig ondervond.

7 peilers van zelfzorg

Als ik aan peilers van zelfzorg denk, zie ik dit als een oneindige lus, waarin verschillende delen van ons leven met elkaar in verbinding staan. Een kleine aanpassing in één van deze domeinen kan verder zinderen in andere delen van ons leven. Denk hierbij aan het leren aangeven van je grenzen. Misschien heb je dit vooral geleerd op je werk en merk je hoe je dit ook in andere delen van je leven begint toepassen.

Maar ook in de andere richting is het mogelijk: als je mindset eerder negatief ingesteld is, gaat dit ook een impact hebben op de andere delen van je leven. Hoe hierin te navigeren en te ontdekken hoe ze elkaar ondersteunen en versterken, is één van de grootste kwaliteiten dat je voor jezelf kan ontwikkelen.

Laten we even inzoomen op elke peiler individueel.

1. Body

Dit is het deel waarbij ik inzoom op hoe goed je voor jezelf zorgen kan. Ook het deel van body awareness neem ik mee in deze dimensie van zelfzorg. Dit gaat van hoe gezond of evenwichtig eet je, lichaamsbeweging, rust maar evenwel hoe je naar je lichaam kijkt.

Leestip: luisteren naar je lichaam

2. Mind

Sinds de pandemie is er (gelukkig) meer aandacht voor mentaal welzijn. In dit deel kijk ik enerzijds naar ons brein als orgaan en waarom het zo belangrijk is om er goed zorg voor te dragen. Ook onze gedachten en hoe deze klinken komen hierin aan bod.

3. Soul

Dit is het deel van de bezieling, waar je passie zit en waar je voldoening uit haalt. Voor de ene is het de spirituele dimensie van hun leven, voor een andere is het waar hun zingeving zit. In dit deel zitten ook onze verlangens en kijken we naar wat het voor jou betekenen kan als je deze verlangens ook werkelijkheid maken kan.

4. Connectie

Zelfzorg gaat niet alleen om dingen die je voor jezelf doet. Het is ook aandacht hebben voor een sterk sociaal vangnet, te weten op wie je rekenen kan wanneer je een mindere dag of periode hebt.

5. Emotionele regulering

Zoveel mensen vinden het lastig (lees ongemakkelijk) om blijf te weten met hun emoties. Het is makkelijker om ze te negeren of er niet naar te hoeven kijken… Hoe hier een balans in te vinden – van te veel emotie tot apathie of emoties verbergen – zonder deze te negeren, is waar dit deel van zelfzorg voor staat. Zonder meer HET pittigste maar meest leerrijke aspect van zelfzorg.

6. Werkgeluk

Als loopbaan- en stress & burn-out coach kom ik vaak met klanten in contact die geen voldoening (meer) halen uit hun werk of tegen heel wat thema’s op het werk aanlopen. Alhoewel er op elk werk al eens mindere dagen zijn, is het toch prettig als je met meer toewijding je werk kan toen en voldoening haalt uit wat je doet. Ook het leren aangeven van je grenzen als constructief leren omgaan met kritiek worden meegenomen in dit deel van zelfzorg.

7. Money Mindset

De grote meerderheid heeft een complexe relatie met geld. In dit gedeelte van zelfzorg zoom ik in op wat jouw visie is over geld, op welke stukken er belemmerende overtuigingen zitten en hoe je voor jezelf een goed evenwicht kan vinden in je financiële situatie. Let wel: dit gaat niet over hoe je veel geld verdienen kan maar meer over hoe jij met je financiën omgaat en wat dit vertelt over jezelf.

Self-Care Assessment

Vooral als je de neiging hebt om de lat voor jezelf hoog te leggen, kan de gedachte om al deze peilers in balans te willen hebben bijzonder overweldigend zijn. Laat me je hierin geruststellen. Het gaat niet om alle peilers in perfecte harmonie te hebben maar wel om te ontdekken hoe jij jezelf kan bijsturen wanneer je merkt dat er bepaalde thema’s spelen in je leven.

Net zoals het leven is zelfzorg een ongoing proces. Vragen zoals: hoe gaat het nu met mij, waar heb ik nu nood of behoefte aan en wat kan ik doen om dit te beleven liggen aan de basis van deze manier van in het leven te staan.

Klaar om alle aspecten van je leven vanuit mildheid te bekijken en te ontdekken hoe jij hieruit verder groeien kan? Klik dan hier om deze belangrijke stap voor jezelf te zetten!

Luistertip: in mijn podcast Rumbo Norte deel ik heel wat informatie rond zelfzorg, zelfliefde en zelfleiderschap.