Van mindfull naar mindful

Een van de meest complexe en fascinerende organen van het menselijk lichaam is ongetwijfeld de hersenen. Sinds kort weet men dat het brein in staat is van bijzonder merkwaardige dingen te doen. Een van het is zich te blijven regenereren, ook al zijn we al wat ouder!

In de reportage The Brain that Changes Itself gaat men dieper in op de werking van neuroplasticiteit. Je ziet onder meer hoe een blinde dame voorwerpen in de ruimte kan zien door middel van een sensor in haar mond. Deze sensor stuurt prikkels naar haar hersenen die op hun beurt de gewaarwording van voorwerpen in de ruimte voor haar mogelijk maken. Belangrijk om weten: deze dame is blind geboren!

FITNESS VOOR JE BREIN

Onze hersenen staan voor de mentale dimensie van zelfzorg. In deze dimensie hebben we aandacht voor het stimuleren van je mentale welzijn  alsook het trainen van je geheugen.

Dagelijks krijgen onze hersenen onwaarschijnlijk veel prikkels te verwerken. Het begint al bij het ontwaken met radio, tv of smartphone. En dit is nog maar het begin van dag vol met prikkels. Wat gaat er allemaal door ons heen als we al deze info oppikken? Hoe verwerken onze hersenen dit allemaal? Net als de motor van een wagen, kunnen je hersenen ook oververhit geraken. Dan is het de hoog tijd voor een “cool down”.  Gelukkig zijn er heel wat leuke dingen die men kan doen om deze spanning af te voeren.

EEN GOUDEN RAAD: HAVE FUN

Wat ik net zo fijn vind aan zelfzorg is dat je zelf bepaalt waarmee je aan de slag wil gaan. Er zijn ontelbaar veel dingen die je kan doen als het om self-care gaat. Ga dus voor acties die je echt heel fijn vindt, zodat je de negatieve spanning of overspanning kan loslaten. Het kan niet te bedoeling zijn dat zelfzorg als een zware opgave aanvoelt.

SORRY, GEEN QUICK FIXES

Uiteraard zou ik het super fijn vinden dat door het lezen van deze blog je zo veel zin krijgt om met zelfzorg aan de slag te gaan. Echter wondermiddeltjes of quick fixes zal je bij zelfzorg niet terugvinden. Waarom? Heel eenvoudig, zelfzorg is een levenswijze waarin je dient te groeien. Het is als het aanleren van een nieuwe vaardigheid. Enkel door het regelmatig toe te passen wordt het een gewoonte.

START MET EEN PLAN

Wat ik vaak hoor is dat men het moeilijk heeft om 5 minuten per dag aan zichzelf te besteden. Er volgt dan meestal een lange lijst van excuses waarom men geen tijd heeft voor zelfzorg.

We zijn immers gewoon om voor anderen te zorgen. En ja, ik geef gerust toe dat als je kids hebt, het zeker niet evident is om tijd te vinden. Laat dit je echter niet ontmoedigen en weet dat als je dagelijks wat aandacht aan geeft en kleine stapjes leert te maken, dat je al snel de smaak te pakken hebt om goed voor jezelf te zorgen.

Een week of maandplanner kan je alvast helpen om hiermee aan de slag te gaan (gratis hier down te loaden). Je kan deze bijvoorbeeld uithangen op een plek die jouw aandacht trekt. Het maakt niet uit of je het uithangt op toilet (vroeger was dit de bekende plek om een verjaardagkalender op te hangen) of je ijskast of op de deur van je kamer. Iedere keer dat je voorbij die plaats komt hangt jouw “gentle reminder” daar om je te helpen om jouw focus op zelfzorg sterk te houden.

10 MINDFUL TIPS

Als je een hele dag mentaal werk verricht, is het goed om activiteiten in te plannen die voor ontspanning van de hersenen zorgen. Is je dag meer van fysieke arbeid, dan kan je je hersenen met wat literatuur of puzzels stimuleren en zo je grijze hersencellen fit te houden. Met deze 10 tips kan je alvast aan de slag!

  1. Dagelijkse 10 minuten lezen
  2. Kleur jezelf zen
  3. Eet jezelf slim (walnoten, omega-3 rijke vissoorten, enz.)
  4. Scrabble, sudoku en puzzles
  5. Ontspullen, opruimen, orde scheppen in je huis
  6. Leer een nieuwe taal of vaardigheid
  7. Focus op positieve gedachten
  8. Ga voor meer beweging
  9. Bullet journaling
  10. Zen-tijd: 10 minuten meditatie is een ideale training voor je hersenen en het leert je te focussen