De tijd dat yoga retreats iets was voor bohemiens is al lang voorbij! Vanuit de Flower Power Movement ontstond er een nood bij een kleine groep om in community een diepere verbinding te ervaren met de natuur en waar meditatie, healing methodes, kristallen en gezonde voeding aan de basis lagen.

Het cliché van de hippie met geitenwollen sokken, een super slank model of een wel afgetrainde body is het beeld was dat heel wat mensen hebben als het over een yoga retreat gaat. Maar klopt dit beeld ook? Een uitgelezen kans om deze mythe de wereld uit te helpen!

INNOVATORS EN EARLY ADAPTORS

Ook al bestaan de yoga retreats al heel lang, het is pas in de afgelopen 5 à 10 jaar dat deze reisformule bij de hipsters echt populair werd. Het stadium van de Innovators is voorbij en de Milennials werden de Early Adopters van de yoga retreats. Ibiza, Marokko of Bali waren toen de ideale bestemmingen om zo’n bijzondere reis te ondernemen.

Sinds enkele jaren begint het fenomeen yoga retreats bekender te worden. Het aanbod en de bestemmingen zijn eindeloos en heel wat  yoga docenten dromen stiekem om haar of zijn eigen retreat te hosten. Je mag mij hier bij rekenen en ook al ben ik geen yoga docent. Mijn passie voor reizen en persoonlijke groei brachten mij in 2017 op het pad van een nieuwe wending in mijn leven. Het organiseren van mindful en self-care retreats voelt voor mij als een volgende logische stap.

Net als bij een zomers muziekfestival, kom je bij yoga retreats gelijkgestemden tegen. Je leert nieuwe mensen kennen van wie je mogelijks nooit verwacht had dat ze deel zouden uitmaken van een intense, transformerende ervaring!

WAT MAAKT YOGA RETREATS ZO BIJZONDER?

Yoga retreats hebben meer dan 5 voordelen, maar dit zijn zonder meer de belangrijkste troeven voor “first time retreaters”:

1. COMBINATIE VAN LICHAAMSBEWEGING EN GEZOND ETEN

Een yoga retreat (niet te verwarren met een healing retreat) is een vakantie met minstens 1 uur yoga per dag. Daarnaast kan je dit combineren met actieve ontspanning (bv hiking, surfen enz) en heerlijk, gezond eten. Begin je dag met een uurtje yoga, geniet van een waanzinnig heerlijk en super gezond ontbijt en beleef leuke activiteiten in groep. Afhankelijk van het aanbod, heb je in de namiddag vrije tijd of een leuke activiteit.  De avond wordt vaak (maar niet altijd) ingeleid met een extra yoga les of een begeleide meditatie. Na dit ben je helemaal klaar voor een kleurrijke en smaakvolle maaltijd. Je wordt gedurende je verblijf letterlijk in de watten gelegd. Het enige dat jij nog hoeft te doen is genieten van deze vakantie.

2. UNIEKE ACCOMMODATIE OMGEVEN DOOR ADEMBENEMENDE LANDSCHAPPEN

De kleinschalige retreat centra of guesthouses waar deze vakanties georganiseerd worden zijn net wat anders dan traditionele hotels of B&B. De infrastructuur is aangepast aan de noden van dit genre van vakantie. Overnachten kan gaan van simpele kamers in back-to-basics-stijl, avontuurlijke elementen zoals slapen onder de sterren in een tipi tot gerenoveerde villa’s met een landelijk karakter en meer comfort. Maar allen hebben ze iets gemeenschappelijk: ze liggen omgeven door natuur en voldoende verwijderd van de toeristische hotspots. De ideale setting zodat jij kan genieten van een mooie en rustige omgeving.

3. UITSTEKEND MOMENT VOOR EEN DIGITALE DETOX

Vanwege hun afgelegen ligging, is het niet altijd evident om een goede internetverbinding te vinden. Laat dit nu net een voordeel zijn. Zo koppel je echt los van je werk en social media. De verleiding om nog snel wat mails te lezen én beantwoorden zullen al gauw vervagen wanneer de verbinding traag loopt. Maak je dus niet druk, relax en laat je mails maar wachten tot na je vakantie!

Nog een voordeel van een minder sterke internetverbinding is dat je meer tijd maakt om echt te “verbinden” met de natuur en met de mensen. Bovendien zullen je hersenen je dankbaar zijn om een time-off te krijgen van al die digitale prikkels!

4. QUALITY ME-TIME

Werk jij meer dan 4 dagen per week of wonen je kids nog bij je thuis? dan zal je al wel gemerkt hebben dat het nemen van “quality me-time” bijna mission impossible geworden is. Deze vakantie is bij uitstek dat ideale moment om wat tijd voor jezelf te nemen. Ook jij mag eens mag loskoppelen, even niet meer hoeven na te denken over de organisatie van je huishouden enz. Misschien is dit een goed moment om dat ene boek te lezen dat al even op je wishlist staat, genieten van het lekker niets doen en vol bewondering kijken naar prachtige zonsondergangen.

5. NIEUWE VRIENDSCHAPPEN

Net als bij een zomers muziekfestival, kom je bij yoga retreats gelijkgestemden tegen. Je leert nieuwe mensen kennen van wie je mogelijks nooit verwacht had dat ze deel zouden uitmaken van een intense, transformerende ervaring! Van de hard werkende moeder, een medewerker uit de sociale sector, een leerkracht of de zakenman/vrouw uit het financieel district van London City, op een of andere magische manier, trekken yoga retreats reizigers aan die op zoek zijn naar innerlijke rust.

De gemeenschappelijke factor van een yoga-retreater is de behoefte aan een vakantie waar men echt kan ontspannen, een ervaring met “purpose”, interesse in persoonlijke groei, zich makkelijk kunnen openstellen voor nieuwe avonturen en respectvolle houding naar mens en natuur. 

Heb jij een andere mindset? Dat is ook OK, je gaat waarschijnlijk je dan minder aangetrokken voelen tot dit genre van thema vakanties. Zoals mijn grootmoeder vroeger steeds zei: il faut de tout pour faire un monde.