Lief zijn voor jezelf

Een virus breekt wereldwijd uit en het leven komt plots tot stilstand… Velen voelen zich onwennig nu heel wat plannen, afspraken of uitstappen tijdelijk niet mogen doorgaan. Van geplande vakanties tot bezoek aan je dierbaren in een zorgcentrum… alles moet noodgedwongen op “pauze” gezet worden. Van absolute vrijheid naar verplicht binnen blijven.

Vooral als je kids hebt wordt het een hele klus om hen bezig te houden. Gelukkig zijn er creatievelingen die hier leuke oplossingen voor vonden. Inspiratie nodig? Check dan deze 2 super creatieve mama’s Buitengewoon Anders en Nina Wopkje Bosch.

Toch hoeft een “lock down” niet een slechte zaak te zijn. Het biedt ook nieuwe perspectieven.

REBOOT, RECHARGE

Maar nu terug over naar jou, lieve lezer. Misschien kan deze periode net een ideaal moment zijn om tijd voor jezelf te nemen. Hoe vaak komt het voor dat je werkgever je smeekt om thuis te blijven als je je niet lekker voelt. Voor één keer krijg jij de kans om je lichaam echt de tijd te geven om te herstellen en je veerkracht terug op te bouwen. Maar ook wie niet ziek is en gevraagd wordt om van thuis uit te werken of noodgedwongen nu niet mag werken, kan voordeel uit deze situatie halen!

Voelt het onwennig om thuis te zijn, vind je self-care nog vaak lastig en wil je iets boeiend over jezelf ontdekken? Dan heb ik iets leuks voor je! Op 21 maart 2020 start ik met een gloednieuwe challenge… en wat voor één !

De eerste keer dat ik deze quote zag, had ik een mooie lange lijst vol met mensen, dieren en plaatsen in gedachte opgesomd maar het was niet eens in me opgekomen om mezelf op deze lijst te zetten. Gewoon niet…

Inmiddels kan ik mezelf zonder schuldgevoel lekker op Numero Uno zetten. Ongetwijfeld mijn eerste belangrijke stap naar meer zelfliefde! Af en toe kan het gevoel van falen of niet goed genoeg zijn me nog parten spelen. Zo stel ik me bij elke self-care challenge terug in vraag:

 • wat ontbrak er?
 • wat had ik anders kunnen doen?
 • hoe kan ik het nog meer toegankelijker maken?

Hoe streng zijn we soms voor onszelf… overtuigd zijn dat wat we doen nooit goed genoeg is… Tot plots iemand zegt: wauw, wat een prachtig en krachtig werkboek heb je gemaakt. Met momenten voelt het nog onwennig om een compliment te ontvangen. Anderzijds voelt ik met wel trots op wat ik tot nu toe gerealiseerd heb.

Het vergt veel om jezelf te waarderen, jezelf als topper te beschouwen zonder dat je innerlijke criticus de overhand neemt… ach, wees toch wat meer bescheiden… zo uniek ben je dan ook weer niet

Dit is wat Badass, Jen Sincero, zou antwoorden:

HET PAD NAAR ZELFLIEFDE

Nu ik bijna 52 ben, kijk ik op een totaal nieuwe en mildere manier naar mezelf, rimpels en extra kilootjes inbegrepen! En het begon allemaal met die eerste quote!

Zelfliefde is het mooiste geschenk dat ik mezelf kan en mag geven. Voor mij is dit meer dan in de spiegel te kijken en te zeggen: ik hou van jou. Dit is wat ik geleerd heb:

 • liefdevol met mezelf om te gaan, ook in gedachten;
 • mezelf te leren aanvaarden hoe ik ben, inclusief mijn imperfecties.
 • beseffen dat het voor nu goed genoeg is, dat ik goed genoeg ben;
 • mezelf wat meer credit te geven;
 • mezelf te vergeven voor gemaakte fouten;
 • mijn grenzen erkennen en aangeven;
 • mezelf te kunnen en mogen zijn.

Wat heeft dit met zelfzorg te maken? Zelfliefde ligt aan de basis van zelfzorg. Door jezelf te leren omarmen wordt zelfzorg een evidentie. Het vloeit naadloos over van moeten naar gunnen, jezelf het allerbeste te gunnen!

TIME TO CHANGE

Ongeacht hoe lang je al weinig opbeurende gedachten over jezelf hebt, je hebt steeds de keuze om hier verandering in te brengen. Stel jezelf deze vraag: wat is de meerwaarde om in oude pijnen of kritische gedachten te blijven hangen? En hoe zou het zijn om jezelf hiervan te kunnen bevrijden?

Je kan ook kiezen om te zeggen: vandaag is de eerste dag van een nieuwe fase in mijn leven! De eerste stap zetten naar een meer gewenste realiteit is mogelijk. Geloof me, als je vandaag beslist om een pijnlijk verleden los te laten en meer liefdevolle gedachten voor jezelf kan hebben, dan zal je over 6 maanden zeggen: ik ben zo blij dat ik deze stap gezet heb!

SHINE BABY, SHINE!

Als je bij het lezen van deze blog denkt “ja, zo herkenbaar” dan heb ik super nieuws! Op 21 maart 2020 start ik met een7-daagse self-love challenge. Net zoals de natuur een nieuwe cyclus van leven start, zo neemt deze challenge je mee naar een nieuw begin.

Wil jij de eerste stappen zetten naar een leven met meer zelfliefde? Schrijf je dan hier in.

Boekentip

Er is best wat boeiende literatuur rond zelfliefde. Mijn persoonlijke voorkeur gaat naar Tiny Buddha’s Guide to Loving Yourself. Dit boek is een compilatie van “the best of-verhalen” van lezers die door de jaren heen hun story op Tiny Buddha deelden. Lori Deschene, bezielster van Tiny Buddha, compileerde deze beklijvende verhalen in een klein maar fijn boekje.

Namasté