Welkom bij Thrive Coaching, een website met aandacht voor zelfzorg, coaching en heerlijke vakanties om helemaal tot jezelf te komen.

Follow me on instagram

© 2017 Thrive-Coaching

5 misvattingen over zelfzorg - Thrive-Coaching
fade
14063
post-template-default,single,single-post,postid-14063,single-format-standard,eltd-core-1.3.1,malmo child-child-ver-1.0.0,malmo-ver-1.9,eltd-smooth-page-transitions,eltd-ajax,eltd-grid-1300,eltd-blog-installed,eltd-header-standard,eltd-sticky-header-on-scroll-up,eltd-default-mobile-header,eltd-sticky-up-mobile-header,eltd-dropdown-slide-from-bottom,eltd-fullscreen-search,eltd-search-fade,eltd-side-menu-slide-from-right,wpb-js-composer js-comp-ver-6.0.5,vc_responsive
 

Blog

Thrive-Coaching / Blog-Home  / Inspiratie  / 5 misvattingen over zelfzorg
thrive-coaching-blog-abc-zelfzorg

5 misvattingen over zelfzorg

Zelfzorg is …

Misschien start ik gewoon met deze vraag: wat versta jij onder zelfzorg? Je kan denken: toch eenvoudig, het woord zegt het toch zelf? Zorgen voor jezelf. Inderdaad, op zich is dit een vrij correct antwoord. De term zelfzorg is een vertaling van de Engelse term “self-care”. Oorspronkelijk werd deze term gebruikt in de zorgkunde. Het staat voor hoe goed een zorgbehoevende persoon voor zichzelf kan zorgen. Al snel werd het concept self-care door mindfulness coaches en wellness guru’s over genomen. De focus ligt nog steeds op zorgen voor jezelf, enkel de context is verschillend.

Meer dan een hype!

Het begrip “Wellness-Movement” beleeft hoogdagen: influencers, bloggers en toonaangevende sites zoals HuffPost, MindBodyGreen enz, the buzz is out!  Met meer dan 6.000.000 posts op Instagram onder de hashtag #selfcare kunnen we stellen dat dit bij de mensen leeft. Self-care is meer dan een hype, het is een collectief bewust worden van het belang om goed voor jezelf te zorgen. Echter, niet iedereen volgt rigoureus de media die hier regelmatig over schrijft, zoals bv Flow of Happinez. Onlangs sprak ik een aantal dames over mijn Summer 2018 Self-Care Challenge. Ik schrok wel een beetje van de ongeïnteresseerde reacties en vooral de misvattingen die rond dit onderwerp bestaan. Of schuilt hier nog iets anders achter?

Stof genoeg om hier een top 5 van te maken.

Misvatting 1: zelfzorg gaat om een super gezonde levensstijl, beauty & workouts.

Een gezonde levensstijl en alles wat je kan doen om dit aan te houden is een onderdeel van zelfzorg. Uiteraard gaat het om veel meer dan dat. We mogen dan wel naar de style & health gurus van deze wereld opkijken, het is belangrijk je focus te blijven houden op jouw leven, jouw realiteit en wat jij kan doen om meer relax door het leven te gaan.

Misvatting 2: ik ben single, ik kan perfect voor mezelf zorgen.

My bad! Als ik zeg dat zelfzorg gelijk is aan goed voor jezelf zorgen, dan had ik misschien wat meer uitleg moeten geven over wat ik versta onder goed voor jezelf zorgen. Stel, je hebt hoofdpijn. Hoe lang loop je er mee rond voordat je iets tegen de hoofdpijn neemt? Ook dat is goed voor jezelf zorgen. Luisteren naar de pijnsignalen van je lichaam en niet wachten tot het wel eens zal overgaan. Bij aanhoudende pijn is er altijd iets in je lichaam dat schreeuwt om jouw aandacht. Negeer het niet…

Misvatting 3: zelfzorg, dat is niets voor mij

Doordat men misschien niet goed weet waar zelfzorg juist voor staat, kan het zijn dat er een vorm van desinteresse ontstaat. Misschien kan je denken dat dit enkel voor liefhebbers van mindfulness is of wie zich met persoonlijke ontwikkeling bezig houdt. Niets is minder waar! Het vraagt veel moed om met zelfzorg aan de slag te gaan, het is behoorlijk uit je comfortzone komen. En gegarandeerd, je hebt zo veel te winnen!

Misvatting 4: zelfzorg is voor vrouwen.

Vrouwen hebben van nature dat zorgende in zich, het is puur instinct. Daarnaast zijn er nog wat ethnische groeperingen waar de vrouw per definitie weinig of geen recht heeft van spreken of haar stem te mogen laten horen. Voor deze vrouwen die langzaam hun stukje van vrijheid ontdekken, ligt de nood voor zelfzorg proportioneel hoger dan mijn mannen. Toch ken ik genoeg mannen die met 3 van mijn tips aan de slag kunnen. En geloof mij, het zijn de meer pittige challenges!

Misvatting 5: je kan toch niet 100% gelukkig zijn in het leven, dat bestaat niet.

Hoe meer negatieve gedachten we voeden, hoe meer negativiteit er op ons afkomt. We weten inmiddels al dat licht en geluid (dat we niet kunnen zien) ook energie is, waarom kunnen dan gedachten geen energetische overdracht hebben? Zelfs Einstein was hier heilig van overtuigd. Probeer gewoon eens een negatieve gedachte positief te maken. Leer echt te genieten van kleine dingen. Waardeer alles wat je hebt in je leven en bedenk dat er nog veel meer dan dit mogelijk is, zolang je een positieve focus houdt!

Wat gaat zelfzorg dan wel om?

Ik benader zelfzorg vanuit het perspectief van mindfulness. Zelfzorg is een reeks van activiteiten en oefeningen waar  je op regelmatige basis mee aan de slag gaat met als doel stress te verminderen en onze welzijn te verbeteren. Enkele van de stappen en/of oefeningen die daarbij helpen zijn bijvoorbeeld:
Zonder schuldgevoel jezelf op de eerste plaats durven te zetten;
 Herkennen waar je grens ligt en hoe deze te bewaken;
Zelfzorg gaat ook over het aanpakken van jouw “bad habits” en loslaten wat je niet dient;
Af en toe de stekker uit te trekken, zodat je hersenen ook eens kunnen afkoelen (digi-detox)
Aandacht blijven hebben voor hoe je relaxed door het leven kan gaan.

Kortom, self-care is zorg dragen voor jouw Mind, Body & Soul.

Summer 2018 Self-Care Challenge.

Wil jij ontdekken hoe je met meer zelfzorg door het leven kan gaan? En vooral, hoe je hier aan begint? It’s your Lucky day! Ik heb een mooi werkboek gemaakt met 10 tips voor een leven met meer zelfzorg.  Deze online cursus is volledig gratis.  Ook benieuwd wat dit allemaal voor jou kan beteken?

Klik dan hier, schrijf je in en ontvang jouw online werkboek

Tot dan!

#ThriveCoachingChallenge

 

 

 

Wanderlust, young at heart, yoga-retreater, life & self-care coach