Welkom bij Thrive Coaching, een website met aandacht voor zelfzorg, coaching en heerlijke vakanties om helemaal tot jezelf te komen.

Follow me on instagram

© 2017 Thrive-Coaching

5 voordelen van yoga retreats
fade
13824
post-template-default,single,single-post,postid-13824,single-format-standard,eltd-core-1.3.1,malmo child-child-ver-1.0.0,malmo-ver-1.9,eltd-smooth-page-transitions,eltd-ajax,eltd-grid-1300,eltd-blog-installed,eltd-header-standard,eltd-sticky-header-on-scroll-up,eltd-default-mobile-header,eltd-sticky-up-mobile-header,eltd-dropdown-slide-from-bottom,eltd-fullscreen-search,eltd-search-fade,eltd-side-menu-slide-from-right,wpb-js-composer js-comp-ver-6.0.5,vc_responsive
 

Blog

Thrive-Coaching / Blog-Home  / Detox  / 5 voordelen van yoga retreats
thrive-coaching-yoga-vakanties

5 voordelen van yoga retreats

Hippie cliché

De tijd dat yoga retreats iets was voor bohemiens is al lang voorbij! Vanuit de Flower Power Movement ontstond er een nood bij een kleine groep om in community een diepere verbinding te ervaren met de natuur en waar meditatie, healing methodes, kristallen en gezonde voeding aan de basis lagen.

Het cliché van de hippie met geitenwollen sokken, een super slank model of een wel afgetrainde body is het beeld was dat heel wat mensen hebben als het over een yoga retreat gaat. Maar klopt dit beeld ook?

Een uitgelezen kans om deze mythe de wereld uit te helpen!

Innovators en Early adaptors

Ook al bestaan de yoga retreats al heel lang, het is pas in de afgelopen 5 à 10 jaar dat deze reisformule bij de hipsters echt populair werd. Het stadium van de Innovators is voorbij en de Milennials werden de Early Adopters van de yoga retreats. Ibiza, Marokko of Bali waren toen de ideale bestemmingen om zo’n bijzondere reis te ondernemen.

Sinds enkele jaren begint het fenomeen yoga retreats bekender te worden. Het aanbod en de bestemmingen zijn eindeloos en iedere  yoga docent droomt stiekem om haar of zijn eigen retreat te hosten. Je mag mij hier bij rekenen en ook al ben ik geen yoga docent. Mijn passie voor reizen en persoonlijke groei brachten mij 3 jaar geleden op het pad van een nieuwe wending in mijn leven. Het organiseren van mindfulness retreats voelt voor mij als een volgende logische stap.

Wat maakt yoga retreats zo bijzonder?

Yoga retreats hebben meer dan 5 voordelen, maar ik selecteer voor jou wat naar mijn mening toch wel de belangrijkste troeven zijn voor “first time retreaters”:

1. Combinatie van lichaamsbeweging en gezond eten

Een yoga retreat (niet te verwarren met een healing retreat) is een vakantie met minstens 1 uur yoga/dag in combinatie met actieve ontspanning (bv hiking, surfen enz) en lekker en gezond eten. Begin je dag met een uurtje yoga, geniet van een waanzinnig heerlijk en super gezond ontbijt en beleef leuke activiteiten in groep. Afhankelijk van het aanbod, heb je in de namiddag vrije tijd of een leuke activiteit voor jouw alleen of in groep.  De avond wordt vaak (maar niet altijd) ingeleid met een extra yoga les of een begeleide meditatie. Na dit ben je helemaal klaar voor een kleurrijke en smaakvolle maaltijd. Je wordt gedurende je verblijf letterlijk in de watten gelegd. Het enige dat jij nog hoeft te doen is genieten van deze vakantie.

2. Unieke accommodatie omgeven door adembenemende landschappen

De kleinschalige retreat centra of guesthouses waar alle genre retreats georganiseerd worden hebben niets te maken met de traditionele hotels of B&B. De infrastructuur is aangepast aan de noden van dit genre van vakantie en overnachten kan gaan van simpele kamers in back-to-basics-stijl, avontuurlijke elementen zoals slapen onder de sterren in een tipi tot gerenoveerde villa’s met een landelijk karakter en meer comfort. Maar allen hebben ze iets gemeenschappelijk: ze liggen omgeven door natuur en voldoende verwijderd van de toeristische hotspots, zodat jij kan genieten van een rustige, mooie omgeving.

3. Uitstekend moment voor een digitale detox

Vanwege hun unieke locatie is het niet altijd evident om een goede internetverbinding te hebben. Laat dit nu net een voordeel zijn. Zo koppel je echt los van je werk en social media. De verleiding om nog snel wat mails te lezen én beantwoorden zullen al gauw vervagen wanneer je merkt dat de verbinding traag loopt. Maak je dus niet druk, relax en laat je mails maar wachten tot na je vakantie! Nog een voordeel van een minder sterke internetverbinding is dat je meer tijd maakt om echt te “verbinden” met de natuur en met de mensen. Bovendien zullen je hersenen je dankbaar zijn om ook eens wat rust te krijgen.

4. Quality Me-Time

Werk jij meer dan 4 dagen per week of wonen je kids nog bij je thuis? dan zal je al wel gemerkt hebben dat het nemen van “quality me-time” bijna mission impossible geworden is. Deze vakantie is bij uitstek dat ideale moment om wat tijd voor jezelf te nemen, zodat jij ook eens mag loskoppelen, even niet meer hoeft na te denken over de organisatie van je huishouden enz. Misschien is dit een goed moment om dat ene boek te lezen dat al even op je wishlist staat, genieten van het lekker niets doen en vol bewondering kijken naar prachtige zonsondergangen.

5. Nieuwe vriendschappen

Net als bij een zomers muziekfestival, kom je bij yoga retreats gelijkgestemden tegen. Je leert nieuwe mensen kennen van wie je nooit verwacht had een zeer bijzondere en transformerende ervaring mee te beleven. Van de hard werkende moeder, een medewerker uit de sociale sector, een leerkracht of de zakenman/vrouw uit het financieel district van London City, op een of andere magische manier, trekken yoga retreats reizigers aan die op zoek zijn naar innerlijke rust.

De gemeenschappelijke factor van een yoga-retreater is de behoefte aan een vakantie waar men echt kan ontspannen, een ervaring met “purpose”, interesse in persoonlijke groei, makkelijk kunnen openstellen voor nieuwe avonturen en respectvolle houding naar mens en natuur. 

Heb jij een andere mindset? Dat is ook OK, je gaat waarschijnlijk je dan minder aangetrokken voelen tot dit soort vakantie. Zoals mijn grootmoeder vroeger altijd zei: il faut de tout pour faire un monde.

Wanderlust, young at heart, yoga-retreater, life & self-care coach